Gazdaság

Lépett a kormány, vége a csokos horrornak

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Nem lehet uzsorakamatot kivetni a bevállalt, de nem megszületett gyermekek miatt.

Megjelent a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, és már október elsejétől hatályos rendelet, amely módosítja

  • az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról,
  • illetve a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről

szóló korábbi rendeleteket.

A kormány döntésének lényege, hogy a már megkötött otthonteremtési támogatásoknál a késedelmi kamat, a csok szabályait nem teljesítőknél a büntetőkamat

az 5 százalékot nem haladhatja meg.

A Bank360 ennek kapcsán azt írja, a kormány felismerte, hogy a csokos feltételek nem teljesítésekor fizetendő büntetőkamatok irreálisan magassá váltak.

Ha nem születnek meg a vállalt gyerekek megadott időn belül, akkor – amint megírtuk – a jegybanki alapkamattal (13 százalék), rosszabb esetben annak ötszörösével (65 százalék) megegyező büntetőkamattal kellett volna visszafizetni a lakás vásárlására, építésére, bővítésére felvett támogatást. Az új rendelet szerint a támogatási feltételeket nem teljesítő házaspárok által fizetendő késedelmi (büntető) kamat semmiképpen sem lehet magasabb 5 százaléknál. Tehát a támogatás felvétele és a visszafizetési kötelezettség beállta között azokban az időszakokban is maximum 5 százalékkal számolják ezt a késedelmi kamatot, amikor az alapkamat vagy meghatározott esetekben annak ötszöröse meghaladná az 5 százalékot.

Kapcsolódó
A kamatemelések miatt hatalmas büntetés vár azokra, akiknél nem születnek meg a csokos gyerekek
Tízmillió millió forint összegű támogatás mellett a büntetés a jegybanki alapkamat ötszöröse, ami ez idő szerint majdnem 60 százalék.

A Bank360.hu ismertetése szerint az is könnyítés a csokosoknak, hogy amennyiben a házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni, akkor nem a gyermekvállalási határidő lejártáig, hanem a lejártát követő 90 napon belül kell az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító határozatot a hitelintézetnek bemutatni. Ebben az esetben ugyanis a határidő két évvel meghosszabbodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik