Gazdaság

Figyelmeztető lövés: az oroszok nyugati vagyont foglaltak le

MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Ezúttal nem Vlagyimir Putyin rendelte el elnöki dekrétumban a német Commerzbank és az amerikai JPMorgan oroszországi leányvállalata elleni részleges foglalást, hanem a moszkvai bíróság hozta meg az ítéletet egy Amerikában szankciós listára helyezett orosz bank keresetének helyt adva. A nyugati bankok a geopolitikai adok-kapok túszává válhatnak – írja VG.hu.

A moszkvai bíróság az orosz Transkapitalbank (TKB) kérelmének helyt adva 12,3 millió euró értékben elrendelte a német Commerzbank és az amerikai JPMorgan oroszországi vagyonának részleges lefoglalását – idézi a portál a Handelsblatt hírét. A döntés riasztólag hathat a szintén Oroszországban ragadt nyugati bankokra és más vállalatokra.

A bíróság az amerikai szankciós hatóság, azaz az OFAC tevékenységével indokolta az ítéletet, amely a TKB-t szankciós listára helyezte. Az erre a lajstromra felkerült cégek és kormányzati szervek vagyonát befagyasztják. Emellett az amerikaiaknak tilos velük üzletet kötniük, amit sok más ország bankjai és vállalatai is követnek.

A német bank egyébként az ukrajnai invázió kezdete óta jelentősen visszafogta oroszországi üzletágát. Kitettsége a 2022. februári 1,87 milliárd euróról 2023 végére 344 millió euróra csökkent. Emellett a Commerzbank Eurasija nevű leányvállalatának mintegy 400 millió eurónyi rubelbetétje van az orosz központi banknál.

A most lefoglalt eszközök tehát csak töredékét teszik ki a Commerzbank teljes oroszországi vagyonának, és nem sokat nyomnak a latban a teljes nemzetközi csoport idei évre várható mintegy 2,4 milliárd eurós nyeresége mellett.

A döntés azonban a német lap szerint egy figyelmeztető lövés, amelyet azért adtak le, mert

a nyugati országokban befagyasztott mintegy 300 milliárd dolláros orosz vagyont át akarják adni Ukrajnának.

Április végén Joe Biden amerikai elnök legalábbis erre hatalmazta fel az amerikai hatóságokat, ami például az EU-t és Svájcot is hasonló lépésekre indíthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik