Csóti Rebeka / 24.hu
Gazdaság

Vajna Tímea vőlegényének milliárdos családjával épül tovább Sarka Kata cégbirodalma

Sarka Kata körül százmilliókat fialó cégháló épült, amely júliusban egy új darabbal bővült. Bemutatjuk új üzlettársait, offshore-hátterű érdekeltségét és üzleti bravúrokra képes cégeit.

BLTN Expansion Kft. néven új céget alapított Sarka Kata bulvárszereplő, üzletasszony az Alaszka Investments Kft.-vel közösen. Utóbbinak a tulajdonosai Vajna Tímea vőlegényének, Ráthonyi Zoltánnak a családtagjai. A hárommillió forintos alaptőkével létrehozott BLTN Expansion ingatlan-adásvétellel foglalkozik, Sarka a kisebbségi tulajdonosa.

A milliárdos vagyonú debreceni Ráthonyi család legutóbb akkor került a hírekbe, amikor a néhai filmügyi kormánybiztos és kaszinótulajdonos Andy Vajna özvegye, Vajna Tímea magánéleti kapcsolatba került Ráthonyi Zoltánnal (a napokban már az eljegyzéséről tett közzé képet Vajna). Ahogyan a 24.hu megírta: a viszony üzleti színezetet is kapott, amikor a fiatalember családjának Alaszka 2000 Kft. nevű cége tavaly beszállt a Kempinsky hotel oldalában működő, Vajna-féle Nobu luxusétterembe.

Ráthonyiék az egyik legnagyobb magyarországi kiskereskedelmi láncról, a Reálról ismertek. Cégük, az Alaszka Kereskedelmi Kft. a Reál Hungária Kft. egyik alapítója, élelmiszer- és vegyiáru kis- és nagykereskedelemre specializálódott.

Mohai Balázs / MTI Sarka Kata  a Magyarország Szépe – Miss World Hungary döntőjén 2019. június 23-án

A Sarka Katával üzleti frigyre lépő, ingatlanokkal foglalkozó Alaszka Investments Kft. tulajdonosa a Ráthonyi szülők kezében lévő Alaszka 2000 Kft., valamint a vőlegény testvére, Ráthonyi Andrea. A családi együttműködésnél összetettebb lehet az üzlet, erre utal, hogy az Alaszka Investmentsben és a BLTN Expansion Kft.-ben is cégjegyzésre jogosult a Matolcsy Ádám és Száraz István baráti körének tagjaként emlegetett Stofa György vállalkozása, a CrabCom Kft.

Kapcsolódó
A Matolcsy-fiú villájától az utóbbi évek két nagy botrányáig vezetnek a szálak
Többszörös üzleti, rokoni és baráti szálak kötik a Matolcsy György fia által megszerzett több százmillió forintos rezidencia eladóit a belvárosi ingatlanpanamában és a letelepedésikötvény-bizniszben is érintett üzleti körhöz.

Sarka és Vajna Tímea között korábban volt ennél szorosabb kapcsolat is, rövid ideig üzlettársak voltak. Hajdú Péter cége, a Frizbi Entertainment Kft. 2013-ban szerezte meg a Magyarország Szépe Kft.-t, amely ekkor a Miss World, a Miss Earth és a Miss Universe szépségversenyek magyarországi licenctulajdonosa volt. A Magyarország Szépe Kft. ügyvezetője Hajdú akkori felesége, Sarka Kata lett. A Miss Universe jogait később Andy Vajna vásárolta meg, aki szervezőnek a feleségét tette meg. A Miss Universe megszervezésére 2014 januárjában Sarka és Vajna Tímea közösen alapított céget, amelyből Sarka néhány hónap után kiszállt.

A Magyarország Szépe Kft. elhalt, 2018-ban egy adósság miatt a cég felét árverésre bocsátották, a Frizbi Entertainment pedig még csúnyább véget ért. Tavaly Hajdú Pétert nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt másfél év börtönre ítélték négy évre felfüggesztve.

Kapcsolódó
Hajdú több mint egymilliárdnyi készpénzt vett fel olyan cégek számláiról, amelyekhez papíron nem volt köze
Cégét egy nehéz körülmények között élő kárpátaljai asszonynak adta el, aki azt állítja: nem is ismeri Hajdú Pétert.

2015-ben Sarka Kata még Hajdú nejeként Nakama & Partners Kft. néven alapított közös céget jelenlegi férjével, Bessenyei István üzletemberrel, aki a kormánykedvenc őrző-védő Valtonról, médiacégéről, valamint MSZP-s és fideszes kapcsolatairól is ismert. 2016-ban Bessenyei Rogán-Gaál Cecíliának adta el Nakama-üzletrészét, így lett az egykori szépségkirálynő üzlettársa Rogán Antal második (azóta már csak ex-) felesége. A Nakama volt az egyik szereplője annak a botránynak, amit 2016 októberében a pár nappal később bezárt Népszabadság robbantott ki: a miniszter és családja luxuskörülmények között, helikopterrel utazott lakodalmazni a Nyírségbe, és Rogán azt állította, hogy nem ő, hanem felesége cége, a Nakama & Partners barterezte le az utat. Később az is kiderült, hogy a helikopterezést Bessenyei intézhette el a párnak.

Mohai Balázs / MTI Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília a Magyarország szépe szépségverseny válogatóján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2016. június 11-én

Bessenyeit cégadatok alapján az Átlátszó kötötte össze Sarkával: hivatalosan ugyanis mindketten a kedvező adózásáról és cégügyi diszkréciójáról ismert Luxemburgban élnek, méghozzá egy címen. A hivatalossá vált kapcsolat magánügy lett volna, ha nem jelentette volna egyben azt is, hogy összeértek a miniszterelnök kabinetfőnökének családja és a Valton Security szálai. Ekkor ráadásul Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília már két cégben is üzlettársak voltak: 2018 végén Top News Hungary Kft. néven alapítottak vállalkozást, amely a Top World News nevű bulvároldalt üzemelteti. A bulvározás bejött: az üzletasszonyok a 2020-as év után több mint félmilliárd forintot vettek ki a cégből.

A Nakama & Partners is jelentős üzleti sikereket ért el. Bár a tavalyi évre vonatkozó beszámolóját annak ellenére nem adta le, hogy hónapok teltek el a határidő óta, eddigi eredményeik is árulkodóak. Tavaly Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília 160 millió forint osztalékot fizetett ki magának.

Sarka legrejtélyesebb érdekeltsége a Smart Development Kft., amelynek tulajdonosát a Seychelle-szigetek offshore homálya fedi. A cég a Nakama & Partnershez hasonlóan nem adta le a tavalyi mérlegét, és 2019-es eredményeiről is csak jókora késéssel adott számot. Eszerint 2019-ben a Seychelle-szigetekre bejegyzett SMT DEV Ltd. tulajdonában lévő, fő tevékenysége szerint saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó cég 2019-ben 10,8 millió forintos forgalom mellett 3,4 millió forintos adózott eredményt realizált. Hogy a cégnek ki a valódi tulajdonosa, azt nem tudni. Az egyetlen, a cégadatokban látható személy Sarka Kata, aki ügyvezetőként van jelen a vállalkozásban, amelynek még honlapja sincsen.

Ajánlott videó