Belföld

Hajdú több mint egymilliárdnyi készpénzt vett fel olyan cégek számláiról, amelyekhez papíron nem volt köze

A Magyar Hang azt írja, birtokába kerültek a Hajdú Péter cégél történt vádemelés egyes dokumentumai. A Fővárosi Főügyészség június 4-én Hajdú és két társa ellen emelt vádat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

A NAV 2016-ban tartott adóellenőrzést Hajdú műsorgyártó cégénél, a Frizbi Entertainment Kft.-nél. Ez az a cég, amely 2010-től hat éven át készítette a Tv2 több műsorát. A NAV két évet, 2014-et és 2015-öt vizsgált, ugyanis az adóhatóságnak gyanús lett két kft., amely a Hajdú-cégnek állított ki számlákat. A Magyar Hang szerint az egyik cég az F és J Picture Kft., amelytől 2015-ben Hajdúék 356 millió forintnyi számlát fogadtak be, ami után 96 millió forint áfát vontak le befizetendő adókötelezettségükből. A másik cég pedig a Peon Team Kft., ettől 163 millió forint értékben fogadtak be számlákat, és így 44 milliónyi adót nem fizettek be. A Peon Team még azt követően is állított ki számlákat, hogy az adószámát törölték az adókötelezettségek elmulasztása miatt, és a cégbíróság 2014 májusában kényszertörlését elindította.

A cég ügyvezetője a büntetőeljárás harmadrendű vádlottja, A. Zsanett volt, aki adóhatósági meghallgatásán azt mondta: csak névleg volt ügyvezetője a cégnek, a döntéseket nem ő hozta. Vallomásában megnevezte a másodrendű vádlott T. Pétert, mint az ügyek érdemi intézőjét. A Magyar Hang úgy tudja, ő A. Zsanett korábbi párja. T. Péter viszont arról beszélt, hogy a Frizbi Entertainment Kft.-től szóltak nekik, hogy milyen számlákat kell kiállítaniuk. A cég ezután a számlák ellenértékét átutalta a Peon Team Kft.-nek egy ausztriai pénzintézetben nyitott számlájára. A lap szerint Hajdú nem bízhatott meg strómanjában, ugyanis az ausztriai számlák fölött ő is rendelkezési joggal bírt. Sőt:

a Peon Team Kft. bankkártyáját is Hajdú Péter nevére állították ki. A számlákra kerülő pénzt ezzel a kártyával vették ki készpénzben: a jellemzően budaörsi, törökbálinti és a TV2 Róna utcai stúdiójának közelében lévő bankautomatákból összesen 600 millió forint került Hajdúhoz. 

2015-ben, adóügyi problémák miatt szüntették meg a cég osztrák számláját, ekkor jött a képbe a másik vállalkozás, az F és J Picture Kft.. A kihallgatás során a cég üfyeire rálátó személy elismerte: a vállakozás mögött ténylegesen Hajdú Péter és T. Péter állt. Ennek a cégnek is egy kismartoni bankfiókban nyitottak számlát és ezúttal is hajdú rendelkezett a bankszámla felett — bár papíron semmi köze nem volt a céghez. Ennek a cégnek is csináltak bankkártyát, ezt szintén a producer-műsorvezető használta, a számláról összesen 1,5 millió eurót, automatákból pedig 110 millió forintot vett fel.

A Magyar Hang szerint 2016-ban lett forró a talaj Hajdúék lába alatt: ekkor hoztak be tulajdonosként egy szerény körülmények között élő, kárpátaljai vendégmunkást a Frizbi Entertainment Kft.-be. Mint később kiderült: a nő azt állította nem is ismeri Hajdút, akitől a céget megvette. A cég több mint félmilliárdos adótartozással és 314 milliós bírsággal szerepel a NAV adóslistáján. A NAV belső feljegyzése szerint az elcsalt áfa összege 140 millió forintra rúg.

Május 6-án derült ki, hogy Hajdú Péter lesz a Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója, melynek egyszemélyes tulajdonosa Mészáros Lőrinc felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix.

Hajdú Péter veszi át a Life és Ozone tv-t működtető cég vezetését
A Media Vivantis egyszemélyes tulajdonosa Mészáros Lőrinc felesége.

Kiemelt kép: Neményi Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik