Gazdaság

Vajna Tímea luxuséttermében debreceni milliárdosokkal bútorozott össze

A háttérben az özvegy új kedvese és a Reál élelmiszerlánc sejlik fel.

Andy Vajna özvegyének már nemcsak szerelme, hanem – a cégpapírok szerint egyelőre családja révén – üzlettársa is a bulvársajtóban és Vajna Tímea posztjaiban Z.-ként emlegetett aranyifjú. A celebakvizícióról először a Blikk írt, de a cégpapírokból most már az is látszik, milyen vállalkozás szállt be Vajna örökségének egyik fő darabjába, a Kempinsky hotel oldalában működő Nobu luxusétterembe.

A japán éttermet üzemeltető Buno Vendéglátóipari Kft.-ben a néhai sztárproducer egykori fő vagyonkezelő cégének, az AV Investments Kft.-nek eddigi 100 százalékos részesedése 51 százalékra csökkent, és 49 százalékkal beszállt az Alaszka 2000 Kft. Az is lehet, hogy az üzletnek azóta további fejleményei is vannak, mert Vajna arról beszélt az említett cikkben, hogy „kedvese lett Andy Vajna éttermének, a magyarországi többségi tulajdonosa”. Az adatbázisban azonban ez még nem látszik, április 22-ei az utolsó változásbejegyzés, és abból cikkünk írásakor még csak a 49 százalékos üzletrész lelhető fel.

Ráadásul a Buno Kft.-be beszálló Alaszka 2000 Kft. tulajdonosa az elérhető cégadatok alapján nem a Vajna Tímea mellett feltűnő fiatalember, hanem a szülei: Ráthonyi Zoltán és Ráthonyi Zoltánné. A bulvárhírekben milliárdos örökösként emlegetett ifjabb R. Z. neve a családi üzletekben nem fordul elő sűrűn, így nem tagja a 11 milliárd forint éves forgalmú Alaszka Kereskedelmi Kft.-nek sem.

Ráthonyiék az egyik legnagyobb magyarországi kiskereskedelmi láncról, a Reálról ismertek. Cégük, az Alaszka Kereskedelmi Kft. a Reál Hungária Kft. egyik alapítója, élelmiszer- és vegyiáru kis- és nagykereskedelemre specializálódott. Az idősebb Ráthonyi Zoltán 2019-ben a leggazdagabb magyar üzletemberek 100 listájára ugyan nem fért fel, de Hajdú-Biharban magasan jegyezték: a 6-8 milliárd forintra becsült vagyonú vállalkozók között szerepelt, akárcsak a kaszinótulajdonos Szima Gábor.

Az étteremüzemeltető Buno Kft.-ben továbbra is ügyvezető az özvegy és mellette Kovács Andrea Mária, aki a filmproducer bizalmasa volt, de Andy Vajna halála után is maradt több cég vezetésében. Az új tulajdonos beszállása elé nem gördített akadályt Vajna egykori üzlettársa, Samuel Russell Falconello sem, legalábbis az AV Investments képviselőjeként aláírta a változásokat rögzítő alapszabályt. Falconellóról korábban azt írtuk, hogy a Vajna-hagyaték cégeiben az egyetértése nélkül jóformán nem tehet semmit az özvegy.

A Buno Kft. egyébként korábban jól hozott a konyhára, legalábbis 2018-ban egymilliárd forintnál  nagyobb volt  a forgalma és 42 millió forint nyereséggel vehette át a boltot az özvegy.

Vajna Tímea egyébként a cégpapírokban már kaliforniai lakosként szerepel, lakcímeként egy Los Angelesben, a Santa Monica Boulevard-on található ingatlant adott meg. Január végén költözött ki a budai villájukból, azóta Amerikában él, és a Blikk szerint gyakran megfordul Z.-vel a malibui Nobuban.

Kiemelt kép: Beliczay László /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik