Gazdaság

Toronydarura kapott 933 milliós állami támogatást a NER új üstököse

Balázs Attila Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzleti kapcsolatba került. Személye az Appeninn Nyrt. körüli földindulásszerű változások egyik legizgalmasabb kérdése.

Márciusban 933,1 millió forintos állami támogatást kapott a Bayer Construct Zrt. a Pénzügyminisztériumtól toronydaru beszerzésére. A beruházás helye a kormány honlapjára feltöltött adatközlés szerint Biharkeresztes. Kerestük a céget, hogy megtudjuk, milyen építkezéshez használják majd a darut, illetve milyen pályázat keretében jutott a támogatáshoz, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésünkre. Annyi kideríthető, hogy a csoportnak Biharkeresztesen van egy térkőgyára, ott működik a Viastein Kft. üzeme, amelynek bővítésére a kormány 2,8 milliárd forintos támogatást nyújtott, így elképzelhető, hogy a daru ennek keretében érkezik a határmenti településre.

A Bayer Construct az egyik legnagyobb magyar tulajdonban lévő építőipari cégcsoport, olyan hatalmas állami beruházásokon vett már részt, mint a Puskás Ferenc Stadion, az MTK-stadion vagy a Ludovika Campus kivitelezése, neve azonban  csak az utóbbi hónapokban bukkant fel a hírekben. Mindjárt Tiborcz Istváné mellett.

Januárban derült ki, hogy az akkor még a miniszterelnök vejének érdekeltségében lévő Appeninn Nyrt. a Bayer Construct elnök-vezérigazgatójával, Balázs Attilával közösen megvette a balatonfüredi kikötőt üzemeltető céget. Az eladó a Jellinek Dániel többségi tulajdonában álló Indotek-csoporthoz tartozó Geraldton Invest volt. A Válasz Online vette észre cégbírósági papírokban, hogy az új tulajdonosok tulajdonjoguk soron kívüli bejegyzését kérték, mivel „olyan állami támogatási programon kívánnak pályázatot benyújtani, amelynek határideje 2020. január 31-én lejár”. Így derült ki, hogy a móló fejlesztésére 999,96 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el a Bayer Construct kikötőfelújítási pályázatán. A beadási határidő időpontját egyébként utólag tolták ki január utolsó napjára.

Balázs Attila más, a NER-be jól beágyazott vállalkozóval is üzletel. Két cégben is üzlettársa annak a Dicső Lászlónak, akinek érdekeltsége, az Eubility Group Tanácsadó Kft. februárban 5 milliárd forintos megbízást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (lásd keretes írásunkat). Balázs és Dicső közösen birtokolja az Andrássy út 47. szám alatti villát megszerző BBID Kft.-t, illetve a már említett Viastein Kft.-t, amely egyebek mellett arról ismert, hogy ők tervezték és kivitelezték a Puskás Ferenc Stadion térburkolati elemeit.

NER-es liblingek milliárdos megbízása

Februárban számoltunk be róla, hogy az Eubility Group Kft. milliárdos, projektkoordinációs munkát kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. A kft tulajdonosaihoz köthető négy cég éppen ugyanott és ugyanabban, a Beregi-síkon fekvő Gyüre község külterületén lett telek- és naperőműterv-birtokosok, mint Sájer Gábor, a korábban Tiborcz István érdekeltségében álló Elios Zrt. egykori vezetője. A hatalmas, biztos haszonnal kecsegtető üzlethez  az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mintegy négymilliárd forintnyi kedvezményes kölcsönt juttatott a cégeknek. Az összefonódásokról bővebben itt olvashat.

Balázs nemrégiben Mészáros Lőrincékkel is üzleti kapcsolatba került. A felcsúti milliárdos és felesége április közepén, különösebb indoklás nélkül bejelentette, hogy az érdekeltségükbe tartozó KONZUM II. Ingatlanbefektetési Alap eladta az Appeninnben lévő 18,33 százalékos tulajdonrészét. Tehát gyakorlatilag kiszálltak az akkor még Tiborcz-féle tőzsdei cégből. Mészárosék részét a Bayer Construct csoport egyik tagja, a Balázs Attila által alapított Zinventive Vagyonkezelő Zrt. vette meg. Mindössze néhány nappal később derült ki, hogy Tiborcz István is kiszállna az Appeninnből, május közepére pedig tőzsdén kívüli ügylet során már meg is lett a vevő: az az Indotek Group, amely a cikkünk elején említett balatonfüredi kikötőt adta el az Appeninn-Balázs kettősnek.

A Válasz Online megpróbálta Balázs Attilát kifaggatni a Dicső Lászlóhoz, illetve Tiborcz Istvánhoz fűződő kapcsolatáról, azonban az üzletember amellett, hogy ügyvédi eljárásokat helyezett kilátásba, mindössze ezekkel a nem túl konkrét szavakkal válaszolt:

Amit maguk csinálnak, rossz, amit mi, az jó, hiszen értéket teremtünk. Most is dolgozunk, nem vagyunk ám home office-ban, nem bújunk el telefonálgatni az otthoni szobáinkba; no ez a különbség!”

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik