Belföld

Nézőpont: A Tisza Párt messze megelőzi a DK-t

Szajki Bálint / 24.hu
Magyar Péter, a Tiszta Párt vezetője anyák napjára rendezett demonstrációt a debreceni Kossuth térre 2024. május 5-én.
Szajki Bálint / 24.hu
Magyar Péter, a Tiszta Párt vezetője anyák napjára rendezett demonstrációt a debreceni Kossuth térre 2024. május 5-én.

A Fidesz-KDNP listája vezet (48 százalék) egy hónappal az európai parlamenti választás előtt – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Elsősorban

  • Magyar Péter pártja (21 százalék),
  • a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciója (12 százalék)
  • és a Kétfarkú Kutya Párt (7 százalék)

között oszlanak meg a „baloldali szavazók”, miközben a Momentum (1 százalék) és a Jobbik (1 százalék) önállóan már nem jutna be az Európai Parlamentbe.

A Nézőpont friss kutatása szerint továbbra is a Fidesz-KDNP listája (48 százalék) vezeti a pártversenyt egy hónappal az európai parlamenti választások előtt, igaz, egy országgyűlési választáson 44 százalékot érne el, ami a 2014-es hazai választási eredményének felelne meg. A különbség oka, hogy a Fidesz szimpatizánsai aktívabbnak mondták magukat a közelgő európai parlamenti választáson, mint a jelenleg tét nélküli és távolibb országgyűlési választások esetében.

Mint írják, a kormány jobboldali ellenzéke is megalapozottan reménykedhet a mandátumszerzésben. A Mi Hazánk Mozgalom nemcsak a magyar parlamentbe jutna be (6 százalék) nagy valószínűséggel, de 5 százalékos eredményével EP-mandátumot is szerezhetne. A Nézőpont szerint az „ellenzékváltó-hangulatot meglovagolva” jelenleg a Tisza Párt a legnépszerűbb ellenzéki párt (egy „most vasárnapi” EP-választáson 21 százalékos támogatottsággal), mely mellett a Demokratikus Koalíció – MSZP – Párbeszéd közös lista (12 százalék), illetve a Kétfarkú Kutya Párt (7 százalék) jelenti a „másik két baloldali pólust”.

Jakab Péter listaállítási kudarca miatt kevesebb „baloldali szavazat” veszhet el az EP-választáson, miután Jakab mintegy 2 százaléknyi szavazótábora a másodlagos preferenciák alapján Magyar Péter pártját és a Gyurcsány-koalíciót erősítheti.

Az öt évvel ezelőtt még két EP-mandátumot szerző Momentum (1 százalék) és Jobbik (1 százalék) az 5 százalékos küszöb közelébe se érnek, Vona Gábor pártja (3 százalék) ugyan megelőzi őket, de szintén nem számolhat bejutással. Szintén távol áll a mandátumszerzés lehetőségétől az önállóan induló LMP (1 százalék) és Márki-Zay Péter pártja (1 százalék) is – áll a Nézőpont közleményében.

Módszertan: A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2024. április 29. és május 2. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik