Belföld

Izrael szokatlanul kemény közleményben tiltakozik, hogy a volt iráni elnököt Budapestre hívták

Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Izrael budapesti nagykövetsége szokatlanul kemény közleményt adott ki Mahmud Ahmedinezsád volt iráni elnök budapesti látogatása kapcsán.

Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád önjelölt holokauszttagadó, aki közvetlenül is felelős a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért, mint például a hírhedt holokauszttagadó konferenciáért 2006-ban. Ahmadinezsád a terrorizmust támogató iráni rezsim egykori elnökeként maga is folyamatosan Izrael elpusztítására szólított fel. Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét. Vasárnap emlékeztünk meg Budapesten a izraeli Holokauszt Emléknapjáról, külön kihangsúlyozva a magyar zsidóság kiirtásának 80 évvel ezelőtti kezdetét. Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600.000 magyar zsidó állampolgár emlékét.

– írja a nagykövetség a Facebookon. Ahmedinezsád látogatásáról itt írtunk részletesebben. 

Tiltakozott a Mazsihisz is a látogatás ellen. Azt írták:

Érthetetlen számunkra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése miképpen engedélyezhette, hogy a velejéig antiszemita Ahmadinezsád előadást tarthasson Magyarország egyik elitegyetemén. Az pedig nemcsak felháborító, hanem fájdalmas is, hogy a volt iráni elnök éppen azokban a napokban tartózkodik Budapesten, amikor a magyar zsidó közösség a 80 évvel ezelőtti vészkorszak áldozataira emlékezik idehaza és Auschwitzban. Ahmadinezsád budapesti fogadása mélyen sérti a meggyilkolt halottait gyászoló magyar zsidó közösséget. A Mazsihisz határozott álláspontja, hogy a zsidóellenes Ahmadinezsád egyetemi meghívása és fogadása szöges ellentétben áll a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével.

És elvárják a bocsánatkérést is:

A Mazsihisz elvárja az NKE vezetésétől, hogy kérjen bocsánatot a megsértett magyar zsidó közösségtől, a magyar kormányt pedig arra kérjük: adjanak magyarázatot arra, hogy a kiváló magyar-izraeli kapcsolatok, valamint a kormánynak a magyar zsidó közösséget támogató politikája tükrében Ahmadinezsád magyarországi látogatása hogyan történhetett meg.

A magyar és az izraeli kormány között az utóbbi években kifejezetten szoros volt a kapcsolat, azért szokatlan a mostani közlemény keménysége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik