Gazdaság

Döntött az EU: erre költik a befagyasztott orosz vagyont

MTI/AP/Omar Havana
MTI/AP/Omar Havana
Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy az EU megállapodott arról, mire költsék a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket – írja az economx.hu.

Az EU beleegyezik, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket 90 százalékban Ukrajna védelmi szükségleteire fordítsák.

Ezt Olaf Scholz német kancellár közölte kedden Lettország, Litvánia és Észtország miniszterelnökeivel közös sajtótájékoztatón mondta Rigában. A német politikus hozzátette: az erről szóló megállapodás jelenleg az összehangolás végső szakaszában van – idézi a portál.

Európában ma konszenzus van abban, hogy az orosz befagyasztott vagyonból származó bevételeket szeretnénk újból felhasználni. Ez jelentős összeg, évente több milliárdot tesz ki. Egyetértünk abban, hogy ezeknek a pénzeknek a 90 százalékát ukrán védelmi célokra akarjuk felhasználni – jelentette ki a német kancellár.

Mintegy 260 milliárd eurónyi orosz jegybanki pénzt fagyasztottak be a nyugaton azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában Ukrajna teljes körű lerohanását célozta meg. Ezen pénzeszközök nagy részét (mintegy 210 milliárd eurót) az Európai Unióban tartják, többek között készpénz és államkötvények formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik