Gazdaság

Ángyán: Bács-Kiskunban is Fidesz-közeliek vitték a földeket

Bács-Kiskun megyében a termőföldek kétharmadát a helyi családok helyett külső, tőkeerős árverezők szerezték meg – olvasható abban a jelentésben, amelyet Ángyán József juttatott el a Népszavához. Az egykori fideszes politikus kilencedik alkalommal nézte végig, hogy egy megyében kik adtak be nyertes pályázatot az állami földbérletekre.

Ahogy a korábbiakban is, most is a fideszes kapcsolatokkal rendelkezők szakították a legnagyobbat. Ángyán kimutatása szerint az elkelt területek 321 nyertes árverezőhöz kerültek, de ezen belül ma a földek hatvan százalékát, 5600 hektárt mindössze 19, családi, rokoni és vállalkozói szálakon összefonódott nagy érdekeltség szerezte meg.

A nyertesek 72 százalékának csupán a bérbe adott területek 16 százaléka jutott, a földek egyharmada ugyanakkor olyanokhoz került, akik a kormányhatározatban rögzített húsz kilométernél jóval messzebb, átlagosan kétszer akkora távolságra laknak az elnyert területtől.

Az elárverezett földek több mint négyötöde bérlők által művelt terület volt, és ezek felét 4 nagy tőkés társaság, a Bácsalmási Agráripari Zrt. a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. a Tiszaalpári Agrárgazdaság Kft. és a Kalocsai Mezőgazdasági Zrt. használta. A „baráti” társaságok a meghirdetett bérleményeik jelentős részét, akár egészét maguk vásárolták fel, míg a nem barátiak földjei Fidesz-közeli agrárvállalkozókhoz kerültek, például Kárpáti László multimilliárdos agrárvállakozó családtagjaihoz és üzlettársaihoz, vagy a fideszes országgyűlési képviselő, Bányai Gábor által pártfogolt kiskunhalasi polgármester családtagjaihoz – állítja Ángyán József.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik