Gazdaság

A Chinoinnál még nincs bérmegállapodás, de közeledtek az álláspontok

A kétórás keddi figyelmeztető sztrájk után, és a szerdai egyeztetésen sem sikerült megkötni a Chinoinnál a bérmegállapodást. Csütörtökön délután újra asztalhoz ülnek a felek. A szakszervezet bízik a mihamarabbi megegyezésben.

A Sanofi szerda este közleményt adott ki a VDSZ és Chinoin Zrt közötti harmadik egyeztető tárgyalásról:

Tovább folytatódott ma az egyeztetés a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) valamint a Chinoin Zrt. vezetősége között. Egyértelműen kijelenthető, hogy mindkét fél részéről nyitottság van a megállapodásra, érdemi tárgyalás van folyamatban, végleges megállapodás azonban még nem született. A felek holnap, április 11-én újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke, Székely Tamás lapunknak csütörtök reggel azt mondta:

Kicsit közeledtek az álláspontok. Remélem, most már minél hamarabb meg fogunk tudni állapodni. A munkavállalók nagyon elszántak, kitartóak. Számítanak rá, hogy az elvárásuknak megfelelő megállapodás születik.

A kiindulópont ugye az volt, hogy minden dolgozó kapjon bruttó 30 ezer forintos emelést. Székely tamás szerint nem biztos, hogy a végeredmény is ez lesz. De mindenképpen tartják magunkat a dolgozóktól kapott felhatalmazáshoz, ami kijelöli a mozgásterüket. A tárgyalásnak ebben a fázisában nem árulhatta el a felhatalmazás részleteit.

A multiknál ezért egyre nehezebbek a bértárgyalások

Csütörtökön délután négy órakor folytatódik a maratoni tárgyalássorozat. A szakszervezet elnöke szerint a Chinoinnál konstruktív a hozzállás, a légkör. Sokkal konstruktívabb, mint mondjuk a Hankooknál volt, ahol nagyon nehéz volt elmagyarázni a menedzsmentnek, mit szeretnének a dolgozók. Na meg nyolc napig semmibe vették a szakszervezetet, abban bízva, hogy nem tartanak ki a sztrájkkal. De kitartottak. Ott végül 10 nap után lett megegyezés.

Székely Tamás szerint a multiknál egyre inkább az okoz problémát a bértárgyalásokon, hogy a döntést kiveszik a magyar leányvállaltok kezéből, nem hagynak nekik ebben a kérdésben mozgásteret. Ezért nehezebb az érdemi továbblépés.

Kiemelt kép: A műszakváltás után távozó dolgozók hagyják el a Chinoin csanyik-völgyi üzemét Miskolcon 2019. április 9-én. A cég dolgozói kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak bérkövetelésük nyomatékosítására. MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik