Gazdaság

Kétórás figyelmeztető sztrájk volt a Chinoinban

A hétfői eredménytelen egyeztető tárgyalások után kedden kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak 13 és 15 óra között a Chinoin dolgozói a cég budapesti, csanyik-völgyi és veresegyházi telephelyén, bérkövetelésük nyomatékosítására. A sztrájkot a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szervezte, mert a dolgozók nem elégedettek a béremeléssel.

A szakszervezet minden munkavállalónak egységesen 30 ezer forint béremelést szeretne elérni.

A  francia Sanofi magyarországi leányvállalata, a Chinoin mintegy 2000 főt foglalkoztat.

A figyelmeztető sztrájk ideje alatt, 14 órakor újabb tárgyalási fordulót tartottak. A VDSZ elnöke, Székely Tamás lapunknak annyit mondott a tárgyalás szünetében, hogy 98,6 százalékos volt a négy telephelyen a sztrájknál a részvételi arány. Vagyis a termelési részen szinte minden munkavállaló sztrájkolt.

Frissítünk!

A Sanofi nem sokkal délután 6 óra előtt küldött közleményében azt írta, hogy a tárgyalások a VDSZ és a cég vezetése között még akkor is tartottak. Mint írták, a sztrájkolók a sztrájktörvényt betartva, rendzavarás nélkül, fegyelmezetten vettek részt a két órás demonstrációban, a teljes munkavállalói létszámot jelentő 2000 főből 783 fő vett részt. A vállalat a munkavállalók érdekérvényesítését tudomásul vette, a sztrájk lebonyolításához szükséges feltételeket biztosította.

Kiemelt kép: Műszakváltás után távozó dolgozók állnak a Chinoin csanyik-völgyi üzeme előtt Miskolcon. MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik