Gazdaság

Nemzeti italbolt: cáfol a kormány

„Az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés nem készült és nincs a kormány napirendjén." – válaszolt a kormányszóvivői iroda a 444.hu-nak.

A kormány hivatalosan cáfolta a Napi Gazdaság értesülését, amely szerint az eddig még csak elképzelés szintjén létező koncepciót a kormányzat véglegesítette. Annak megvalósításáról pedig már el is kezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel. A 444.hu-nak írt válasz szerint tartja magát a kormány a korábban is hangoztatott álláspontjához, hogy ilyen terv nem létezik.

Idén márciusban a hvg.hu írta meg, hogy a kormány koncesszióhoz kötné a szeszes italok árusítását. Ezen italok körébe tartozna a vodka, a gyomorkeserű, a likőr, a vermuth, a rum, a brandy, a whisky és a gin, az élelmiszerboltokban pedig továbbra is megmaradna a sör és a bor. Az italárusítási engedélyekre a boltokon kívül a szórakozóhelyeknek, kocsmáknak is kellene pályázniuk, nekik olyan italmérési engedélyük lenne, amely alapján a nyitvatartási időn belül meghatározott ideig szolgálhatnák ki a vendégeket, akik helyben fogyaszthatnák el az alkoholt.

A hírt már korábban az akkori kormányszóvivő, Giró-Szász András is, sajtókacsának nevezte, és cáfolta, hogy a kormány nemzeti italboltok nyitását tervezné a választások után.

A kifejezetten kormányközeli, a Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaságnak nem ez az első esete, hogy állításai nem felelnek meg a valóságnak. Legutóbb azt írták, hogy az RTL Klub a tévécsatornát működtető társaság igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tavaly összesen 1,6 milliárdot fizetett ki tiszteletdíjként. Ezzel szemben a valóság az, hogy nem 1,6 milliárd, hanem összesen 1,68 millió forint tiszteletdíjat vettek fel 2013-ban az RTL Klub vezetőségének tagjai, tehát a napilap elnézett egy nullát, és ebből kerekítettek egy „leleplező cikket”. A hibát a Napi Gazdaság idén júniusban helyreigazításban elismerte.

Így iszunk mi

A magyarok alkoholfogyasztása amúgy a 90-es évektől csökkent az ezredfordulóig, majd újra nőni kezdett (e téren a politikai-gazdasági kilátásokkal együtt mozgott az ivászat mértéke is) – évente 6-7000 ember hal meg májzsugorban és 1500 ember a szintén alkoholfogyasztás okozta hasnyálmirigy-gyulladásban. Az alkoholhoz köthető halálozási arányt tekintve Magyarország, Románia és a balti államok a listavezetők Európában…

Ma Magyarországon 7-800 ezer alkoholista lehet. Az EU-ban az asztali borok Magyarországon a legolcsóbbak között vannak, átlag 600 forintért kaphatóak.

Az égetett szeszek piacán sokáig a pálinka volt a legnépszerűbb, de megelőzte őket a vodka és a gyomorkeserű – ennek technológiai oka is van, mert a pálinka jövedéki adója megnőtt, így több, addig pálinkának számító italt a gyártója vodkává minősített át (magasabb alkoholtartalommal), így lett pl. a szilvapálinkából szilvaízű vodka.

Olvasói sztorik