Gazdaság

Csőd közelbe került a Tele5taxi

Hamarosan szellemtársasággá alakulhat a Tele5taxi, a BKK ugyanis továbbra sem minősíti őket. A telefonszámuk megmaradhat, de az autókról le kell venniük a logókat. Már 60 taxis otthagyta őket.

Az új taxirendelet óta Budapesten minden fuvarszervezőként működő vállalkozásnak egy alkalommal minősíttetnie kell magát, hogy megfelel-e az előírásoknak, ezt követően pedig minden évben be kell nyújtania a cég előző évi zárómérlegét. A Tele5-nél kiderült, hogy az előző évet veszteséggel zárta, ezért a saját tőkéje a veszteség mértékével csökkent. Az előírt minimum 50 milliós törzstőkéből így 48,5 milliós lett. Ezt még idén májusban a társaság tulajdonosai tőkeemeléssel 50 millió fölé töltötték. Ekkor azonban már késő volt, ugyanis a BKK visszavonta a Tele5 minősítését, és hiába a pótlás, azóta sem kapták meg újra.

A Tele5 ügyvezető igazgatója, Pásztor György a Hír24-nek elmondta: elvben minden kitételnek megfelelnek, a BKK azonban hónapok óta nem újítja meg a minősítésüket. És nem csak, hogy nem újítja meg, még az általuk küldött levelekre és megkeresésekre sem válaszolnak.

A Tele5 ügyvezetője úgy érzi: a BKK a minősítés kiadásának húzásával csőd közeli állapotba sodorja vállalkozását.

“A BKK-tól sem e-mailben, sem levélben, sem telefonon nem kaptam tájékoztatást. A taxivállalkozóinkat azonban egyesével hívják be átminősítésre. Az ügyfélszolgálaton úgy tájékoztatta őket egy ügyintéző, hogy augusztus 5. után felmondják a taxiállomás-használati megállapodásukat, ha Tele5 emblémával rendelkeznek. Ez magával hozza a taxis engedélyének visszavonását is. A taxivállalkozóink bizonytalan helyzetben érzik magukat, már legalább hatvanan elmentek tőlünk emiatt.”

A minősítés hiányában a Tele5-nek egyébként a vezető szerint nem kell felfüggesztenie fuvarszervezői tevékenységét, viszont a velük szerződéses kapcsolatban álló taxivállalkozók nem használhatják tovább az emblémájukat. Így gyakorlatilag szellemtársasággá alakulnak, hiszen bár a telefonszámaik tovább működhetnek és címeket is oszthatnak, az utcákról teljesen eltűnne a nevük.

A Hír24 a BKK-t is kereste, a cikk megjelenéséig azonban nem válaszoltak levelünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik