Gazdaság

Otthonteremtő hitelezők

Tavaly ősz óta, mikor újra elindultak az állami kamattámogatású otthonteremtő hitelek, most először lehet érezhető növekedést mérni a hitelbeadásokban. A Duna House Hitel Centrum – mint az egyik legjelentősebb piaci szereplő – összegyűjtötte a hazai bankok hitelezési kedvével kapcsolatos tapasztalatait.

Bár az MNB még csak áprilisi adatokat publikált (2013. 04 hóban 10,3 milliárd Ft lakáscélú hitelkihelyezés), ehhez képest a május–júniusi hiteligénylések 50%-os volumennövekedést jeleznek előre – mondja Veisz István, a Duna House hálózati igazgatója. – Az MNB által publikált adatok csak 2 hónap késéssel fogják mutatni a piac éledezését, mi pedig a beadásokból már most látjuk a változást .

Volt honnan visszafejlődnie az üzletágnak, elég ha csak másfél évre tekintünk vissza, a végtörlesztési időszak elejére, mikor a bankok 14-15%-ig emelték a kamatokat, melyet követően történelmi mélypontra esett vissza a lakossági hitelfelvétel. Akkor nem állt érdekükben a hitelezés, nem volt verseny, és mindenki berendezkedett a betétek gyűjtögetésére. Most egész más a helyzet, újra éles verseny alakult ki a hitelesekért, és a termékek is egyre elérhetőbbé válnak az MNB alapkamat-csökkentési programjával. Ma már 6-7% környéki kamatokkal találkozni, ami nemcsak a régóta várakozó otthonteremtőknek jelent újra lehetőséget, de a befektetőknek is, hiszen a bérbeadási hozam képes kitermelni a hitelköltségeket. A Duna House szakembere az elmúlt két hónap hitelbeadásai alapján úgy látja, hogy a piac kezdi kiheverni a történelmi mélypontot, és visszaállhat a végtörlesztés előtti volumenekre, köszönhetően a kamattámogatott hitelek árazásának.

A tavalyi évben eredeti feltételekkel bevezetett otthonteremtő kamattámogatott hitelek nem jelentettek azonnali sikert. Egy évet kellett várni a most érzékelhető emelkedésig. Ebben sokat jelentett az idén bevezetett feltételkönnyítés, amely nemcsak az ingatlanok értékhatárait emelte meg, de a sokat vitatott eladói nyilatkozatot is eltörölte, amely kötelezte az eladót az egy éven belüli ingatlanvásárlásra. Bár a lakosság továbbra is eladósodott, és a pénzintézetekkel szembeni bizalmatlanság csak lassan apad, mégis találni a lakosság körében egy jelentős tömeget, amely évek óta csak a megfelelő pillanatra várt a piacra lépéssel, ami most minden szempontból ideális.

Mostanra jelentős mennyiségű tapasztalat gyűlt össze a Duna House Hitel Centrumánál ahhoz, hogy tájékoztatást adhasson a bankokról, azok piaci súlyuk és hitelezési kedvük alapján:

Elsőnek a két osztrák bank jöjjön, az Erste és a Raiffeisen. A két pénzintézet lényegében két év kihagyás után lépett újra a porondra, és érezhetően szeretnének újra piacot szerezni maguknak. A mostani részesedésük a lakáscélú hitelpiacon fejenként 2-3% körüli, és ezt igyekeznének megtöbbszörözni a következő időszakban. (Itt és a továbbiakban is a bankok Duna House Hitel Centrum által becsült, új hitelkihelyezésben mért piaci részesedésről beszélünk, amely nem összekeverendő az összes hitelportfolióban mért részesedéssel. ) Nagy a hitelezési kedvük tehát, de az anyabanki óvatosság erősen érzékelhető, vagyis a makulátlan, nagy önrészt vállaló, jó keresetű ügyfeleket kedvelik leginkább. Aki viszont megfelel ezeknek a kritériumoknak, az kedvező feltételekkel lehet ügyfél, ugyanis az árazásuk kedvező.

K&H: Piaci részesedésüket a lakáshitelezésben a Duna House Hitel Centrum jelenleg 7-8% körülire becsüli.  Az osztrákoknál bátrabban hiteleznek, és az árazásuk is az egyik legjobb, nem csak az otthonteremtők, de azok számára is, akik nem felelnek meg a kamattámogatott hitel feltételeinek. Jól ismerik a hazai lakossági ügyfélkört, és hitelezési feltételeiket tekintve megfelelően igazodnak a hazai piachoz.

Unicredit: A DH HC szerint kb. minden 7. lakáshitel-igénylés ide érkezik, így az egyik legnagyobb szereplő a piacon. Az egyetlen olyan bank, amely nemcsak az otthonteremtő, hanem a refinanszírozási hiteltermékére is nagy hangsúlyt fektet. Árazása szintén az egyik legjobb, és megfelelő adós esetén a versenytársakénál alacsonyabb önerő is szóba jöhet.  Másik vonzereje, hogy az adósok számára még a konkrét ingatlan kiválasztása előtt hiteligérvényt ad, ami a vevők számára nagy előnyt és biztonságot jelent a lakásválasztás előtt. Nagyobb eséllyel kaphatunk tőlük hitelt, mint az osztrák bankoktól.

Jöjjenek a magyarok:

FHB: Ha támogatott hitelek esetében valaki elkezdené összehasonlítani a kamatokat, feltűnne, hogy ők adják a legjobb árakat.  Alaposabb tanulmányozást követően kiderül, hogy ezek a feltételek csak az első 5 évre, vagyis a kamattámogatás periódusára igazak. Az 5 év elteltével azonban a fonákjára fordulnak a feltételek. Kitűnő választás tehát annak, aki 5 év után elő- vagy végtörleszt. Az osztrák bankokhoz hasonlóan óvatos, konzervatív hitelezési politikát folytatnak.

OTP: A legnagyobb hazai szereplő, aki egy percre sem állította le a lakáshitelezését. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben – verseny híján – a lakáshitel-igénylések jelentős része ide érkezett. Most, a piac élénkülésével a DH HC által becsült 30% körüli piaci részesedésük még mindig jelentősnek mondható, de egyre több ügyfél választja a korábban említett kereskedelmi bankok ajánlatait a kedvezőbb árazás miatt. Az OTP mindig széles rétegnek igyekezett hitelezni, aminek természetesen ára van. Az első ránézésre magas kamatokból kedvezmények vehetők igénybe, adósminősítéstől függően, illetve amennyiben az adós egyéb banki szolgáltatásokat is igénybe vesz. Cserébe rendkívül gyorsak és rugalmasak, köszönhetően a fióki döntésnek. Máshol centralizált döntéshozatal van, ami sokszor lassítja a folyamatot.

A fent említettek viszik jelenleg a lakáshitelpiac legnagyobb részét, köztük némelyek azonban még nem érték el korábbi pozíciójukat, bár láthatóan nagy a törekvés. A mostani érezhető emelkedés arra enged következtetni, hogy a lakosság körében is egyre vonzóbbak a jelenlegi forinthitelkamatok. Mindezt az egyre erősödő verseny generálja, ami miatt azonban a lehetőségek és kedvezmények hétről hétre változnak. Ilyenkor különösen fontos a független tanácsadók bevonása, mert sokat lehet vele spórolni. A négy éve tartó folyamatos csökkenést követően tehát fordulhat idén a trend – állítja a Duna House.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik