Gazdaság

Matolcsy ezért kebelezné be a felügyeletet

A PSZÁF fogyasztóvédelmi, piac-, tőke- és biztosításfelügyeleti funkciói is integrálhatóak a jegybankba.

A 2008-as válságot megelőző időszakban Magyarország az állam és a háztartások túlzott eladósodása miatt rendkívül sérülékennyé vált. A háztartások túlzott eladósodottságában és a devizahitelek általános elterjedésében szerepet játszottak a pénzügyi rendszer szabályozásában és felügyeletében meglévő hiányosságok is – írja a jegybank vitaanyagában.

Az MNB szerint Magyarországon a jelenlegi felügyeleti intézményi struktúra és a hozzá kapcsolódó jogosítványok továbbra sem biztosítják megfelelően a rendszerszinten felmerülő problémák időbeli beazonosítását, illetőleg az azokkal szembeni gyors és hatékony beavatkozás lehetőségét.

Az MNB javaslata szerint a hatékonyabb felügyeleti struktúra kialakításához meg kell erősíteni a makroprudenciális keretrendszert, illetve meg kell valósítani a felügyelet és a jegybank integrációját. A nemzetközi gyakorlat és a hazai tapasztalatok alapján indokolt, hogy az MNB legyen a makroprudenciális politika elsődleges felelőse.

Az új, integrált felügyelet kiemelt célja, hogy megteremtse a pénzügyi rendszer stabilitását és biztosítsa a pénzügyi közvetítőrendszer gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulását. Az Európai Központi Bankra épülő Bankunió is ebbe a fejlődési irányba illeszkedik.

Matolcsy György korábban azt mondta: a jegybank támogatná a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összeolvadását, ha ezt a kormány, illetve a kormányzó frakciószövetség kezdeményezné. Úgy fogalmazott, „a magyar jegybank ezt jónak tartja, üdvözli és támogatja”. Az esetleges összevonás időzítése azonban a parlament és a kormány döntésén múlik – tette hozzá.

Matolcsy György jelezte, hogy a jegybank „mind a nagyon gyors, mind a gyors integráció” mellé oda tud állni. Szerinte az esetleges összevonástól függetlenül szükség van egy harmadik jegybanki alelnökre. „Most látható például, hogy a jegybank, megújítva a monetáris politikát, növekedési hitelprogrammal állt elő, és a jegybank jogkörei szinte automatikusan bővülnek”.

A mikro- és makroprudenciális jogkörök egy része már automatikusan a jegybanknál van, attól függetlenül, hogy lesz-e összevonás, vagy sem – tette hozzá. Matolcsy György úgy fogalmazott, „most örülünk, hogy van egy második alelnökünk, de természetesen, amennyiben az Országgyűlés úgy dönt, és létrejön a jegybank és a pénzügyi felügyeleti rendszer integrációja, ebben az esetben egészen nyilvánvaló, hogy azt a területet egy külön alelnöknek kell irányítania”. A jegybankelnök emlékeztetett: 2008 után az egész világban, így különösen az Európai Unióban az egyik legfontosabb tendencia az, hogy a jegybankokat megerősítik felügyeleti jogosítványokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik