Üzleti tippek

Íme, a Matolcsy-program részletei!

bank (bank)
bank (bank)

Jó hír a vállalkozóknak: az MNB véglegesítette a növekedési hitelprogram részleteit. A kisbankokat hoznák helyzetbe a kkv-k hitelezésénél.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa keddi eseti ülésén véglegesítette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit – mondta Matolcsy György az aznapi sajtótájékoztatón.

Arról, a hitelezés ösztönzését és a pénzügyi sérülékenység csökkentését célzó, három pillérből álló csomagról adott tájékoztatót, amelyet április elején jelentett be az MNB. Matolcsy reményei szerint a hazai pénzintézeti szektor legalább kétharmada részt vesz a növekedési hitelprogramban.

2,5 százalék lehet a kamat, nem 2 százalék

Közölte, miután a bankokkal egyeztettek, döntöttek: a kis- és középvállalatoknak szánt beruházásra, pályázati önerő előteremtésére és forinthitel-kiváltásra, illetve devizahitel kiváltására fordítható, összesen 250-250 milliárd forintos kedvezményes hitelt a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalékos kamatszint mellett folyósíthatják (ebben már a kamatmarzsnak és garanciadíjnak is benne kell lennie). Eredetileg maximum 2 százalékról volt szó, tehát itt engedett kicsit a kormány a bankoknak. A kamatszint alacsonyabb lehet persze, de magasabb nem, mert azt az MNB nem támogatja.

Matolcsy György
Fotó: MTI / Soós Lajos

A kisbankokat hoznák helyzetbe

A jegybank május 8-ig előzetes véleményezésre küldi a hitelintézeteknek a keretszerződés-tervezeteket, és május 28-án derül ki, melyik hitelintézet mennyi forráshoz jut. A forráshitel legfeljebb tízéves lejáratú lehet. A program az előzetes terveknek megfelelően június eleje és augusztus vége között fut majd.

Nagy Márton ügyvezető igazgató közlése szerint a jegybank a forrásokat a kereskedelmi bankok között az úgynevezett kártyaosztásos technikával osztja szét, és ezzel viszonylag kedvezőbb helyzetbe kerülnek a kisbankok. A jegybank számára cél, hogy ne betonozza be a hitelpiac jelenlegi szerkezetét – tette hozzá. Kiderült még, hogy azok a hitelintézetek vehetnek részt a programban, amelyek a kkv-k számára folyósított hitelállományuk legalább 5 százalékával pályáznak.

Nagyobb lehet az egy vállalkozásra jutó keret

A kkv-k a két pillérnél külön-külön 3 millió és 3 milliárd forint közötti összegre pályázhatnak. Matolcsy György szerint a felső határt a bankok javaslatára emelték fel (korábban 400 millió forintos plafont terveztek). A változtatás lehetővé teszi, hogy a középvállalatok is részt vegyenek a programban – tette hozzá.

A jegybankelnök a sajtótájékoztatón leszögezte: a program első két pillérének keretében a kkv-k bankot is válthatnak, ami reményei szerint fokozhatja a versenyt a pénzintézetek között.

0,7 százalékkal javíthatja a GDP-t?

Matolcsy György szerint a teljes program – 2014 első felére is áthúzódva – 0,7 százalékponttal is javíthatja a GDP-t. Jelezte: a MNB rendszeresen egyeztet a brit jegybank vezetésével. Emlékeztetett: a Bank Of England indította el néhány éve a hitelezési növekedési program mintájául szolgáló programot. A jegybankelnök, arra utalva, hogy a brit jegybank saját programját most hosszabbította meg, azt mondta: a magyar programot is „hónapról hónapra, negyedévről negyedévre” felül kell vizsgálni.

Elemzők a program április eleji bejelentésekor előzetesen azt közölték, hogy csak korlátozott hatást várnak a lépéstől.

Alapkamat és MNB-kötvény

A jegybankelnök a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy „heteken belül” döntés születhet a kéthetes MNB-kötvény betétté alakításáról. Ez – a hazai bankok javaslata alapján – azt szolgálná, hogy az olyan külföldi befektetők, akik nem folytatnak tényleges hitelezési tevékenységet Magyarországon, már ne férjenek hozzá a jegybank eszközéhez – mondta.

Matolcsy György arra a kérdésre, hogy a globális piaci hangulat romlása esetén nem lehet-e túl alacsony a jelenlegi jegybanki alapkamatszint, úgy válaszolt: a monetáris tanács folyamatosan figyelemmel kíséri a világpiaci fejleményeket, és döntéseinél az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást is figyelembe veszi. Leszögezte: „a jegybank konzervatív és felelős politikát folytat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik