Gazdaság

Egymást eszik kínjukban a bankok

Tízmilliárd eurót költöttek el a pénzügyi szektorban felvásárlásokra és fúziókra.

A válság előtti időszaknál mérsékeltebben ugyan, de mozgás van az európai pénzügyi szektorban. A PwC nemzetközi pénzügyi tanácsadócég összesítése szerint 2012 első negyedévében közel tízmilliárd (9,7 milliárd) euró összértékben voltak felvásárlások vagy összeolvadások az európai pénzügyi szolgáltatóknál. Ez a kiemelkedően magas 2011 záró negyedévéhez képest negyvenszázalékos visszaesés, de mégiscsak annyi, mint tavaly ilyenkor – pedig akkor még jobbnak tűnt a nemzetközi helyzet.

Amputálják a nem jól működő részeket

A PwC szerint a mostani ügyletek zöme az állami bankmentésekhez és a költségcsökkentéshez kötődik. „A korábban életmentő tőkeinjekcióhoz jutott cégeknek végre kell hajtaniuk a bankmentés feltételeként előzetesen vállalt átalakításokat és eszközértékesítéseket. Másrészt pedig a nagy nyugati bankok igyekeznek megszabadulni a veszteséges, vagy kevésbé nyereséges üzletágaktól. Ezzel a nagy bankok a menedzsmentet túlságosan lefoglaló, időt rabló területektől is megszabadulnak”  – magyarázta Apáthy Ervin, a PwC Magyarország M&A igazgatója.

Most a stratégiailag kevésbé fontosnak ítélt, a főtevékenységbe nem feltétlenül illő vagy földrajzilag távol eső eszközöktől, tevékenységektől is megszabadulhatnak, akár még olyanoktól is, amelyek nyereségesek. Elég, ha nem érik el a várt piacrészt vagy túl kockázatos, vagy túl kis növekedésű az adott piac, tevékenység.

Lassan ébred a magyar piac

Magyarországon is volt mozgás: a Gránitbank részvénycserés megállapodást kötött a Coop élelmiszerlánccal, az OTP pedig bejelentette, hogy további bankokat vásárol Szerbiában.

Régiónkban a múlt év egyik legfigyelemreméltóbb eseménye az volt, hogy az osztrák Volksbank kelet-európai érdekeltségei döntő többségét eladta az orosz Szberbanknak. Az év elején a Credit Agricole jelentette be, hogy innen is kivonul. Ám a tranzakciók száma nálunk még mindig kevesebb, mint a válság előtti időszakban – állapítja meg a tanácsadócég.

Nemrégiben az MKB Bank adott túl romániai leányvállalatán, a Romexterrán (a vevő az amerikai PineBridge alapkezelő), és ide sorolható, az egyébként erős régiós bástyákkal rendelkező KBC Lengyelországból történő kivonulása is. (A KBC egyebek között a K&H Bank tulajdonosa.)

A megfigyelt tulajdonosi szerkezet váltások jórészt leképezik a nemzetközi tendenciákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik