Gazdaság

Még jó fél év, aztán tényleg jön a világvége

arany (arany, )
arany (arany, )

Fél évünk van csak arra, hogy megszabaduljunk államkötvényeinktől és a dolláron és az aranyon kívül minden befektetésünktől, utána jön az apokalipszis – véli Raoul Pal, aki megjósolta a mostani globális krízist is.

Egészen borúlátó előrejelzést adott közre a Global Macro Investor (GMI) független elemző cég. A beszédes “Végjáték” címen közreadott elemzés világszerte államcsődöket és országok bedőlését vizionálja, valamint a történelem legnagyobb bankválságát – írja cikkében a Portfolio.hu.

A fejlett gazdaságokban nincs növekedési hajtóerő, a nyugati világ ezért a második recessziós korszakába lép – véli Raoul Pal, a GMI vezető elemzője. A közgazdász szerint a gazdasági nagyhatalmak növekedése mélypontra jut: az eurózónában államcsődök jönnek, a brit és a japán állam szintén fizetésképtelenné válik, s csőd lesz Dél-Koreában és Kínában is. S mindennek szárnyán eljön a világtörténelem legnagyobb bankválsága.


Csak az arany és a dollár marad, amibe érdemes lesz fektetni

Pal szerint a bajba jutott nagybankokat már nem fogják tudni megmenteni az államok, így bedőlnek majd, átveszik az adósságaikat a kormányok, amelyek idővel fizetésképtelenné válnak. Szinte nincsenek már fékek, amelyek megállítanák ezt a folyamatot, és alig van valaki, aki érzékelné a helyzet komolyságát – idézi Palt a Portfolio.hu. Szerinte nem önmagában az államadóssággal van baj, hanem azzal, hogy a G10 országok 70 ezer milliárd dolláros államadóssága a fedezete a derivatívák tízszer ekkora piacának – ez pedig a globális GDP 1200%-a, és nagyon gyenge fundamentumokon nyugszik. Gondolják, hogy az uniós válság után nem következne Japán és Kína? Gondolják, hogy az Egyesült Államok mindezt megúszná épen? Tette fel a kérdéseket a Portfolio.hu szerint hallgatóságának Raoul Pal, aki szerint ez a nagy “RESET”.

Az időzítést illetően Pal úgy látja, hogy 2012-13 vezetnek el a véghez. “A globális bankrendszer összeomlása és a csődhullámok sosem látott gazdasági sokkot okozhatnak a világon.” Nem lesznek banki termékek vagy kötvénypiac, véli.

A befektetők már most is érzékelik, hogy a válságkezelő eszközök nem mentenek meg az összeomlástól. A következő lépést ez irányba Spanyolország és Olaszország teheti meg, ahol Pal szerint a bankokat államosítják, adósságukat pedig benyeli az állam.

A GMI következtetése: csak az arany és a dollár marad, amibe érdemes lesz fektetni. A befektetőknek nagyjából fél évük van, hogy megszabaduljanak minden mástól, vagy elég pénzt keressenek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a jövőbeli veszteségeiket. „Ezután vegyük fel a bádogsisakunkat, és rejtőzzünk el addig, amíg az új rendszer ki nem fejlődik” – írja a Portfolio.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik