Gazdaság

Sikerrel járhat a nagy eurómentő akció – Így látja a professzor

Az IMF, illetőleg a nagy hitelminősítők démonizálását marhaságnak és a gyengeség jelének tartja a Nemzetközi Valutaalap kutatási részlegének volt irányítója, az indiai miniszterelnök jelenlegi gazdasági tanácsadója, Raghuran Rajan.

A chicagói egyetemnek az indiai Bhopalból származó világhírű professzora, Raghuram Rajan az Alapblognak adott exkluzív interjúban kifejti, hogy Kína, az Egyesült Államok vagy India és Brazília számára is elemi érdek az euró és az Európai Unió fennmaradása, Európa erősödése. Ezek a kívülállók azonban csak az IMF-ben bíznak, csak annak ellenőrző és számonkérő mechanizmusán keresztül hajlandók az európai államok és bankok feltőkésítésében részt vállalni.


Fotó: AFP

A professzor volt egyébként az, aki a világ mérvadó közgazdászai közül elsőként javasolta az IMF bevetését az európai mentésbe. Az interjúban értésre adja azt is, hogy a nagy hitelminősítőknek és az IMF-nek szakmai alapon és a világgazdaság fejlődése érdekében nincs más választásuk, mint hogy fokozzák a nyomást az európai nemzetállamokra és politikusaikra, hogy azok még sokkal fegyelmezettebb és átláthatóbb adósságcsökkentő politikát folytassanak, és Európa végre fiskális unióvá alakulhasson. Ennek hiányában az a veszély fenyeget, hogy teljesen megszűnik a piaci bizalom Európa iránt és ez globális összeroppanáshoz vezethet.

Raghuram Rajan szerintem egyébként sikerrel járhat a nagy eurómentő akció, bár vannak fenntartásai azt illetően, hogy bennmarad-e az eurózónában valamennyi jelenlegi tag. A leglényegesebb kihívásnak az Európai Unió és az eurózóna iránti piaci bizalom visszaszerzését tarja a professzor, amelynek álláspontja szerint csak úgy lehet megfelelni, ha az európai nemzetállamok vezetői mostantól ugyanazon hangon szólalnak meg.


Fotó: Reuters

„Egyrészt szavakkal, másrészt tettekkel bizonyítják szolidaritásukat egymás iránt, egyértelműsítik, tisztázzák saját közvéleményükkel is, hogy egyikük eleste a másikuk végét fogja jelenteni, ezért mindenkinek – gazdagnak, szegénynek, eladósodottnak és hitelezőnek egyaránt – áldozatokat kell hoznia, ilyenkor nem a nemzetállam, hanem – ahogy Mario Monti új olasz miniszterelnök mondta, midőn a parlamenten keresztülvitte a megszorító csomagot és miáltal azonnal megerősödtek hazája kötvényei – Európa egysége a fontos, a pénzügyi, politikai összefogásnak kell alárendelni mindent. Anélkül mindenki szenvedni fog Európában” – nyilatkozta Raghuram Rajan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik