Gazdaság

Nekiment Orbánnak a The New York Times

A cikk szerint a magyar kormányfő politikája miatt az ország ismét a csőd szélére kerülhet.

Orbán Viktor kihasználja a szociális nehézségeket – írja Landon Thomas, indokolatlannak nevezve Simor András fizetésének csökkentését mint kormányzati beavatkozást a jegybank életébe.

A The New York Times kolumnistája az IMF-tárgyalások megszakadását követő helyzetet elemezve azt állítja, hogy a külföldi bankokat, a spekulánsokat, az EU-t és az IMF-et egy olyan ország kormányfője bírálja, ahol megszorításokat utoljára öt éve vezettek be.

Ennek némileg ellentmond, hogy a lap szerint 2006 óta az ország csökkenti a költségvetési hiányt, amely 9 százalékról 3,9 százalékra mérséklődött. Orbán Viktor az első miniszterelnök Európában, aki versenyezni akar az új ortodoxia nézetével: a költségvetési hiányok csökkentésével párhuzamos strukturális reformokkal.

Az IMF-delegáció kivonulása után fennáll a kockázata, hogy az európai szövetségesek és a külföldi befektetők spekulációja bedönti a forintot, és Magyarország ismét a csőd szélére kerül, mint 2008-ban.

Ráadásul az Orbán-kormány görög típusú finanszírozási krízisbe taszíthatja az országot jövőre, amikor vissza kell fizetni 30 milliárd dollárt, beleértve 2 milliárd euró (2,6 milliárd dollár) hitelt az IMF-nek, amit egy új megállapodás biztosított volna – olvasható a lapban .

Christian Rosenberg, az IMF magyarországi delegációjának vezetője szerint a valódi gondokat a következő évek jelentik, mert a magas államadósság és a hiány miatt nagyon sebezhető az ország.

Ajánlott link:

Hungary Lays Blame for Crisis on Its Central Bank (The New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik