Gazdaság

Fantomrajz az “átlagos” magyar devizahitelesről

Vidéki, 50 év alatti, családos szakmunkás, akinek nincs semmilyen megtakarítása.

A Scale Research legfrissebb kutatásában a devizában eladósodott jelzáloghitelesek legfőbb jellemzőit vizsgálta. A kutatásból kiderült, hogy a mintegy 600 ezer fős csoport többsége kisebb városban, faluban él.

A jelzálog-fedezetű devizahitelesek több mint 80%-a 50 év alatti. Ezen belül fele-fele arányban találhatóak a fiatal felnőttek, illetve a középkorúak. A teljes lakossághoz képest gyakrabban élnek párkapcsolatban, nevelnek kiskorú gyermeket.

A csak alapfokú végzettségűek aránya az átlagosnál alacsonyabb, az érettségit nem adó középfokú végzettségűek aránya a teljes népességhez képest magasabb. A devizahitelesek kétharmada teljes munkaidőben dolgozik.

A legtöbben szakmunkások, illetve közel negyedük alkalmazásban álló, szellemi munkát végző. A hitelfelvevők mintegy egyötöde inaktív, ami azt jelenti, hogy növekvő törlesztőrészletekkel párhuzamosan nehezen tudnak növekvő háztartási bevételekre szert tenni.

Ezzel szemben a devizahitellel rendezők egytizede tervez komolyabb kiadást az elkövetkező egy évben, ami azt mutatja, hogy köztük is jelen van egy olyan réteg, amely számára a megnövekedett törlesztési terhek nem okoznak komoly pénzügyi nehézséget.

A fedezett devizahitellel rendelkezők között kétszer annyian rendelkeznek hitelkártyával, mint az átlagügyfelek, illetve egytizedük személyi kölcsönnel, folyószámlahitellel vagy áruvásárlási hitellel is rendelkezik.

Pénzügyi tartaléka, megtakarítása csak egytizedüknek van, ami az amúgy is alacsony magyarországi átlagnál is kedvezőtlenebb adat. Ez az összeg megegyezik azzal, amit az összes devizahiteles hat év alatt költ el vásárlásra.

Az átlagos hitelösszeg 4-5 millió forint, míg a futamidő tipikusan eléri a maximális 20 évet, így a fizetési nehézséggel küzdőknek a futamidő növelése csak korlátozottan jelent megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik