Gazdaság

Coolvadászok

A fiatalokat megcélzó cégek a gyorsan változó tini-szubkultúrákat ismerő kollégákat keresnek. Igényeiknek nem könnyű megfelelni.

Coolságból elégtelenre vizsgáztam. A hidegzuhanyt a Red Bull nyitotta rám, amikor elolvastam álláshirdetésüket, amelyben (sub-)culture coordinátor pozíció betöltésére kerestek embert. A cég a közleményben világosan fogalmaz: olyanok jelentkezzenek, akiknek nem csengenek idegenül a street-art, a tagging, a wikizni, a LOL, a blogger, a myspace, a Second Life, az emo, a beatbox, a skratchelés, a b-boy vagy a fejpöri kifejezések (a meghatározásokat lásd külön).


Coolvadászok 1

Rajzok: Szántói Krisztián

„A 20 százalékos tesztemmel senki vagyok” – kesergek Romet-Balla Ágnesnek, a cég kommunikációs vezetőjének, aki azzal vigasztal, ne csüggedjek: ezek nagy részét ő sem tudta volna definiálni. Erre az a magyarázata, a fogalmak ismerete a leendő (sub-)culture coordinator dolga, és egyelőre ők is tapogatóznak, hogy milyen határok közé szorítható a közelmúltban megálmodott feladatkör. „Elsődleges szűrőnkbe ezért is választottunk kifejezéseket a zene, az internet és a vizuális irányzatok világából” – mondja Romet-Balla, aki hozzáteszi: a két hónapja feladott hirdetéshez ma legalább öt új és idegenül csengő szót lehetne hozzáírni. Ilyen gyorsan fejlődik a tinikultúra nyelvezete, márpedig az egyik célcsoportjuk éppen a tizenévesek. Azokból is a kicsit másként gondolkodók, akikhez a zenén, a vizuális kultúrán, illetve a szabadidősportokon keresztül lehet utat törni. Ehhez kell egy túravezető: maga a (sub-)culture coordinator, aki tisztában van a trendekkel, naprakészen követi azokat, bulikat szervez a célcsoportnak, amelynek gondolkodásmódjáról, életviteléről egyben naprakész információval szolgál a cégnek.

TE KIT VÁLASZTANÁL? Az ominózus hirdetés 180 ember fantáziáját mozgatta meg. A rekordszámú jelentkező kapcsán Romet-Balla azt mondja, a sikerhez a fogalmak helyes definíciója önmagában kevés. Nem elég szimplán a szubkultúrák iránti nyitottság; nem elég azt mondani, a farzsebemben lapul egy iPod ezer, kincset érő zeneszámmal; nem elég csípőn hordani a bő farmert, hogy a boxeralsó gumírozásában futó márkajelzés kilátszódjon – gyakorlati jártasságot kell bizonyítani. Jó pont, ha az illető volt DJ, rendelkezik táncos múlttal, esetleg maga is ex-emo, vagy ha tartózkodik az amerikai életrajz beküldésétől, helyette viszont ír egy ars poeticát. Ha az illető történetesen DJ-nek vallja magát, nem kizárt, hogy a felvételi beszélgetésen kap egy pultot, ahol bizonyíthat. Ha kreatív elmeként mutatkozik be, mindezt bizonyítandó, előfordulhat, hogy meglepik egy extrém feladattal.

Alapszótár

B-boy: break-táncos fiú.
Beatbox: szájdob, a szájjal történő hangok, zenék eljátszása.
Blogger: blogot, elektronikus naplót vezető személy.
Emo: szembe fésült hajú, festett és szomorú tekintetű, fekete és halálfejes ruhákat kedvelő, szuicid hajlamú lányos fiúk és fiús lányok mozgalma, az angol „emotional” szó rövidítése.
Fejpöri: a fejen pörgésre használt break-táncos szleng.
LOL (laughing out loud): internet szleng a hangos felnevetés demonstrálására.
Myspace: társadalmi hálózatot építő interaktív honlap.
Second Life: virtuális univerzum szimulátor.
Skratchelés: bakelitlemez kézzel történő sikamikálása a ritmusos csiszatoló hangzás elérése végett.
Street-art: az utcák vizuális képét matricázással, sablonozással, plakátokkal átformáló underground művészeti ág.
Tagging: graffiti kézjegy elhelyezése egy utcai felületen.
Wikizni: wikipédiát használni.

Bár Emanuele Massimo, az Apple magyarországi képviselője ilyen jellegű erőpróba elé nem állítja leendő munkatársait, a jófejséget azért ő is keresi a jelentkezőkben. Nyilván nem azzal, hogy kipróbálja, milyen velük raftingolni, hanem beszélgetéssel, referenciákkal, amelyekből kiderül, kreativitás terén mennyire sikerült bizonyítaniuk az előző munkahelyeiken. Eközben persze a külsőségekre sem érzéketlen. „Ha hozzánk állásinterjúra nyakkendőben jön valaki, nem érti a céget.” Sokkal inkább érti az, aki farmerben és fekete garbóban állít be. Róla ugyanis feltételezhető, hogy tudja, ki az a Steve Jobs, ez esetben pedig azzal is tisztában van, hogy a cég ikonikus vezetője sem igen mutatkozik másban. Van tehát kapcsolata a vállalattal, próbál alkalmazkodni ahhoz az életstílushoz, amelyet az Apple a termékeivel üzen a fogyasztóknak.

„Az öltözet, a hajviselet, a kiegészítők, a szóhasználat sok mindent elárul” – húzza alá Hajagos Rita, a Motorola kommunikációs vezetője. Ő a szakmai kérdések mellett ma is szívesen váltogatja az angol és a magyar nyelvet az állásinterjún. Abból sem csinál titkot, hogy a cég munkaerő-felvétel esetén mindig innovatív, a mobilgyártó designfilozófiájával azonosulni képes embert keres. Olyat, aki kreatív, fogékony az amerikai kultúrára, és nem jön zavarba, ha megkérdezik tőle, ki az a Jack Bauer (válasz: a 24 című tévésorozat terrorelhárítással foglalkozó szakembere), illetve mivel bonyolítja le telefonbeszélgetéseit, miközben éppen terrorelhárít (válasz: Motorola mobilt használ, mindig mást). „A feszülést nem szeretjük, sem az állásinterjún, sem a munkahelyen” – mondja Hajagos Rita, majd hozzáteszi, mivel ők kis cég, nem mindegy, ki kerül a csapatba. Tézisük pedig az, hogy egy cool teambe csak egy hasonlóan cool, minden újra nyitott figura tud zökkenőmentesen beépülni.

Sokszor előfordul, hogy a cool cégek nem is hirdetnek állást, mert jönnek a jelentkezők maguktól is. Vidák László, a Menza étterem és a Tisza cipő tulajdonosa például ritkán bajlódik hirdetésszövegezéssel. Amennyiben felvételire kerül a sor, munkatársaival mindig azt puhatolják, érzi-e a cég feelingjét. A Menza esetén például átjön-e az, hogy az étterem egy régi lakásbelsőre hajaz, ahol az ember összejön a barátaival, anyu főz valamit, és egyébként olyan az egész, mintha otthon lennél, és a ‘82-es naptár lógna a falon. „Ha nincs meg az alapélmény, kár beszélgetni” – mondja Vidák, aki magához is legalább ilyen szigorú. A cool brand-díjas lokalitás tulajdonosa étteremvezetőivel gyakran jár külföldi tanulmányutakra, hogy mindig naprakészen tudják, mi a menő gasztronómiában, a designban és belsőépítészetben.

HÁZON BELÜL. „Azok a kis cégek, ahol a létszám okán nem mindegy, kivel kell naponta összezárva lenni, a kiválasztást saját maguk intézik. Talán ezzel magyarázható, hogy minimális a Red Bulléhoz hasonló megkeresésünk” – mondja Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Zrt. partnere. Hozzáteszi, tízből egy munkájuknál kell különleges elvárásoknak megfelelni. S ez esetben szinte biztosra vehető, hogy a megrendelő a marketing, a pr, a média világából kerül ki. Ilyenkor a nyelvtudás, a meglévő papírok csak egy kis szeletét adják a kiválasztásnak. Fontosabb, hogy a keresett személy életformája passzoljon a céges üzenetekhez. Amikor az Oakley számára kerestek embert, alapelvárás volt, hogy a jelöltek ismerjék a szemüveg-, ruha- és cipőválasztékot, és viseljék is, ideális esetben extrém személyiségükkel erősítsék a márka fényét. Az interjúk kötetlenebbek voltak a megszokottnál. Lukács megnézte a cég legújabb kollekcióját. Miután megtudta, hogy Lance Armstrong vagy a magyar kajak-kenu válogatott visel ilyet, nyilvánvalóan ráérzett, hogy a sportosságról és minőségről szól a márka.


Coolvadászok 2

„Megtalálják egymást, akiknek együtt kell dolgozniuk” – mondja Hajagos Rita, amit Romet Balla Ágnes is megerősít. Azt mondja, a Red Bull itthoni csapata olyan dolgozókból áll, hogy 90 százalékuknak nem okoz problémát, ha egy tréningen repülőből kell ejtőernyős ugrást végrehajtani. „A legfontosabb, hogy minden cégben legyen egy beazonosítható, a márkához passzoló vezető, és egy kommunikátor, mert a cég általuk lesz hiteles” – fejti ki Hajagos, akinek saját megfigyelése, hogy míg 5-10 éve a húszas éveikben járók alkalmazkodtak az idősebb munkatársakhoz, ez most megfordulni látszik: az idősebbek követik a fiatalok által diktált üzleti trendeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik