Gazdaság

A privát banki ügyfeleknél is népszerű a bankbetét

A magyarországi kereskedelmi bankok mintegy 600-700 milliárd forintnyi ügyfélvagyont kezelnek privát banki üzletágukon belül, és a becslések szerint portfóliójuk 30-50 százalékát bankbetétben tartják.

Szabó Péter, a privát banki üzletágat a napokban elindító Takarékbank Rt. igazgatója elmondta, hogy a privát banki szolgáltatásokat igénylő ügyfelek száma folyamatosan nő, s a vagyon évi 20-25 százalékos bővülésével lehet számolni. A Takarékbank a mintegy nyolcezer, befektetési szolgáltatást igénybe vevő ügyfélre, illetve a nagyobb vidéki városokban élő takarékszövetkezeti ügyfélkörre alapozza stratégiáját. Annak ellenére, hogy a vagyonosabb ügyfelek némileg kifinomultabb befektetési stratégiát követnek, mint az átlag ügyfél, befektetéseik akár 30-50 százalékát is tarthatják bankbetétben.

Ezzel szemben a nyugat-európai privát banki ügyfelek portfóliója sokkal változatosabb, befektetési jegyeket, részvényeket, kötvényeket és ingatlanokat tartalmaz. A magyarországi magánkézben lévő, befektethető vagyon nagyságát 2000 milliárd forintra becsülik, ezekből 600-700 milliárdot kezelnek a privát banki üzletágban, a többit brókercégek fektetik be, illetve külföldi befektetés.

Magyarországon tíz bank – a CIB, az OTP, a Citibank, a Raiffeisen Bank, a BNP-Paribas, a HVB Bank, a K&H, az Inter-Európa Bank, az ING Bank és az MKB – már korábban, legutóbb pedig a Budapest Bank és a Takarékbank lépett be erre a piacra. A bankok legalább 15-50 millió forint befektethető tőke fölötti vagyonnal rendelkező ügyfelet tekintenek privát banki ügyfélnek, akik a megbízásoktól függően havi 4 ezertől 25 ezer forintot fizetnek a szolgáltatásokért a kereskedelmi bankoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik