Gazdaság

Gyorsjelentések – most jönnek a nagyok

A mostani gyorsjelentési szezon nem olyan, mint a múltkori. A befektetők nincsenek és nem is lesznek úgy elkényeztetve, mint legutóbb. Lehet, hogy a piac már annak is örülni fog, ha az eredmények "csak" a vártnak megfelelőek.

Három hét esés után ismét emelkedéssel tudott befejezni egy hetet a Budapesti Értéktőszde irányadó indexe, a BUX. Az emelkedés azonban inkább volt korrekciós jellegű, semmint hogy átütő erejű száguldozásról beszélhetnénk.

A piacon megjelentek az olcsó papírokra halászók, és a korábbi csúcsokhoz képest immár 10-15 százalékos diszkonton forgó papírok vételébe kezdtek, azonban feltűnő volt, hogy a vételi érdeklődés élénkülése mellett az eladók is jelen voltak. A hét kereskedése során az volt az ember érzése, hogy sok eladó van még a háttérben, csak forgalomra várnak, mert nem akarják a piacra zúdítani a papírjaikat, és ezzel meredek árfolyamesésbe küldeni az indexet.

Eddig hárman jelentettek

A befektetők figyelme immár egyértelműen a vállalati gyorsjelentésekre terelődött. A szezon második hetében olyan nagyágyúk jelentettek, mint a Richter Gedeon, az FHB, vagy a Démász. Talán a legszembetűnőbb azonosság a három gyorsjelentés között a várakozásokhoz közeli eredmény. A Richter és az FHB mintegy 5 százalékkal meghaladta a publikált konszenzust, míg a Démász némileg elmaradt attól, de semmi átütő, semmi botrányosan rossz eredmény, vagy valami kiugró teljesítmény, amire felkaphatnánk a fejünket. A félreértések elkerülése végett nem panaszkodunk, ám tavaly igencsak elkényeztették a befektetőket a cégek, amelyek sorra jelentkeztek izgalmas és többnyire remek eredményeikkel. Mellesleg a jelen helyzetben a várakozások teljesítése is jónak számít, hiszen a tavalyi év után meglehetősen optimista előrejelzések láttak napvilágot.
 

Mi történt makro-fronton?

Ha egy kicsit a makro világába evezünk, akkor a héten feljegyezhettük, hogy ismét kamatot emelt a Fed, és immár 3 százalékos az amerikai jegybanki alapkamat. Ez a lépés teljesen megfelelt a várakozásoknak. A másik, immár a hazai kamatokhoz kapcsolódó hír, hogy a nyilvánosságra hozott tájékoztatás szerint a legutóbbi Monetáris Tanács ülésen a tagok közül 12-en szavaztak a 25 bázispontos kamatcsökkentés mellett, míg egy tag szeretett volna alacsonyabb kamatokat látni és az 50 bázispontos kamatvágás mellett tette le a voksát. Ez meglepő egyhangúságra utal és azt jelenti, hogy az új tagok egyelőre nem adtak új irányt az MNB monetáris politikájának.

A három gyorsjelentés közül a Richter eredménye vegyes volt. Az árbevétel a vártnál lényegesen jobban alakult, köszönhetően az orosz és az uniós eladások kétszámjegyű növekedésének (különösen a lengyel értékesítés volt a csúcson). A magas növekedésre az öreg kontinensen szükség is volt, ugyanis az USA-eladások a tavalyi első negyedévhez képest 40 százalékkal csökkentek, habár ebben szezonális és bázis hatások is közrejátszottak.

A jó árbevétel ellenére azonban a piac által várt üzemi eredményt már nem sikerült hozni, elsősorban a gyenge dollárnak illetve az erős forintnak köszönhetően. A devizapár kurzusa jócskán belemart a profitabilitásba és csakis a vártnál jobban alakuló pénzügyi tételek tudták megmenteni a céget, amely így hozta a várakozásoknak megfelelő eredményt. A piacot nem nagyon hatották meg a számok, a befektetők reakciója viszonylag mérsékelt maradt. 

Az FHB eredménye a vártnál kicsit jobb lett, ami nagyjából előrevetíti, hogy az idei évben 20-25 százalék közötti profitnövekedésre lehet számítani. A jelzálogbank számai egyúttal tükrözték azt, amit sejtettünk, nevezetesen, hogy a lakáshitel-piac nagyon gyenge volt az első negyedévben és hogy ennél csak jobb jöhet…

Figyeljünk a Molra!

Hogy a többiek részéről mi fog jönni, azt a héten megtudjuk, hiszen hátra van még a hét második felében a Mol, az OTP és a Matáv (immár Magyar Telekom) gyorsjelentése. Az egyik legizgalmasabbnak az olajtársaság számai ígérkeznek, különösen annak tükrében, hogy két hete pénteken már publikálta gyorsjelentését a cseh Unipetrol és katasztrofális eredményről számolt be, már ha eredménynek lehet nevezni, hogy veszteséget hoztak össze a finomítóban. Eltekintve most az Unipetrol eredményének boncolgatásától (amely egyébként a menedzsmentet meglehetősen rossz fényben tüntetné fel), arra azért felhívjuk a figyelmet, hogy sok befektető megijedt az ottani eredménymagyarázat hallatán.

A cseh cég ugyanis a gyenge működési környezetre panaszkodott, meglepve ezzel a magas profitabilitás lehetőségéről ódákat zengő elemzőket. Persze a menedzsment részéről érthető volt a magyarázkodás ezen iránya, hiszen azt azért mégsem mondhatták, hogy „bocs, elszúrtuk”, és ha csak egy kis időre is, de elnapolhatták a részvényesek felől érkező számon kérést… A befektetők mindenestre a biztoság kedvéért mind a Mol, mind a lengyel PKN részvényeinek eladásába fogtak, ami lejjebb is kalauzolta az olajpapírok árfolyamát. Ezért viszont a Mol eredményére a piac valószínűleg már akkor is jól fog reagálni, ha az „csak” a várakozásoknak megfelelő lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik