Tudomány

Rengetegen kaphatják el tudtuk nélkül a hepatitis C-t

Philip Scott Andrews for The Washington Post via Getty Images
Philip Scott Andrews for The Washington Post via Getty Images

Megugrott a kereslet a hepatitis C-fertőzést kimutatására alkalmas tesztek iránt az Egyesült Királyságban, miután 2024 májusában közzétették a fertőzött vérminták vizsgálatával kapcsolatos eredményeket, írja a Science Alert.

A jelentés drámai képet fest, ugyanis eszerint nagyjából 1750 olyan ember él az országban, aki nem tudja, hogy érintett, ám egy szennyezett mintával való vérátömlesztés után elkapta a fertőzést.

Ez különösen elszomorító azután, hogy a 2016-os fertőzött vér botrány következtében mintegy 3000-en haltak meg az Egyesült Királyságban.

Az összes fertőzött száma meghaladja a 100 ezer főt, akik ha megfelelő kezelést kapnának, egy 8-12 hetes gyógyszeres kezelés után teljesen meg tudnának gyógyulni. Magyarországon egyébként a legutóbbi mérések szerint mintegy százezer embert érinthet a fertőzés.

Mi is ez?

A hepatitis C egy vér útján terjedő vírus egyik változata, amely a májat célozza meg, és gyógyszeres kezelés nélkül gyulladást, illetve májkárosodást okozhat, hosszútávon pedig akár májrák kialakulásához is vezethet. A betegség főként vérrel való érintkezés útján terjed intravénás droghasználat, nem steril orvosi eszközök alkalmazása, és vérátömlesztés során.

A probléma a fertőzés terjedésének lekövetésével az, hogy nagyon hosszú a lappangási idő: meglehet, hogy évekig nem okoz tüneteket.

Ezt követően átmegy krónikus májgyulladásba, amelynek még mindig minimálisak a tünetei (leginkább gyengeség és fáradékonyság), majd később májzsugort és májrákot okozhat, ha nincs kezelve.

A HCV megbetegedéseket általában peginterferonnal és a ribavirinnel kezelik. A betegek körében a gyógyulási arány 50 és 80 közötti százalék között mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik