Kultúra

Meghalt Richard Foronjy, aki nyolc évet ült börtönben, mielőtt filmszínész lett

7e Art/Universal Pictures / Photo12 via AFP
7e Art/Universal Pictures / Photo12 via AFP

Meghalt Richard Foronjy, aki több mint nyolc évet töltött börtönben, mielőtt a színészet felé fordult, és olyan filmekben szerepelt, mint a Serpico, az Éjszakai rohanás, a Segítő kezek és a Carlito útja (a borítókép ebből a filmből van, Foronjy balról a harmadik). A hírt a családja jelentette be, a színész 86 éves volt.

Foronjy maga beszélt arról, hogy több mint húsz alkalommal tartóztatták le „hamisításért, bankrablásért, hitelkártya-rablásért, válogatott bűncselekményekért és csalásért… [bűnös] voltam szinte mindenben, kivéve a kábítószert és az emberölést” – mondta egy interjúban.

A brooklyni születésű férfit csak egyszer ítélték el, de ezért nyolc és fél évet töltött a New York-i Sing Sing Sing és Attica börtönökben, mielőtt 32 évesen szabadult. Hollywoodban, nem meglepő módon, Foronjy zsaruk és bűnözők alakítására specializálódott.

Rendőrgyilkost alakított első fimjében, a Serpicóban (1973), zsarut játszott A másnap reggelben (1986) és A város hercegében (1981), ezeket mind Sidney Lumet rendezte. „Különösen jól tudtam zsarukat játszani, kétségtelenül azért, mert olyan jól megismertem őket, hiszen kéthetente letartóztattak” – mondta.

Martin Brest Éjféli rohanás (1988) és Brian De Palma Carlito útja (1993) című filmjeiben Tony Darvo és Peter Amadesso maffiózókat alakította, majd Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika (1984) című filmjében korrupt zsarut játszott.

Foronjy elmondta, hogy a börtönben több mint ötszáz könyvet olvasott el, és megtanult gépelni. Miközben a Kojak című sorozat egyik epizódját nézte, azt mondta, hogy ha Telly Savalasból színész lett, akkor ő is az lehet. „Nem a színészetre gondoltam, amikor átvertem az embereket. De az volt, amit csináltam.”

Szabadulása után hentesként dolgozott, szabadidejében színészképzésre járt, majd a Serpico után Hollywoodba költözött. Karrierje során számos filmben és tévésorozatban játszott, de az utolsó húsz évében már nem kapott szerepeket, írja a Hollywood Reporter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik