Gazdaság

Sikertanácsok

Amióta világ a világ, az emberek boldogok akarnak lenni. Márpedig siker nélkül ma már aligha van igazi boldogság – s ez igaz a köz- és magánéletben, miként a gazdaságban, a vállalkozások közötti ádáz versengésben is -, ez az igény a sikerről szóló könyvek sokaságát szüli. A kritika mindig meglehetős mostohán bánt ezekkel a sajátos műfajú és különböző színvonalú könyvekkel. Mi most Stephen R. Covey A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című munkájáról szólunk, mert megismerni szeretnénk annak a sikerkönyvnek a titkát, amely 70 országban 28 nyelven jelent meg, és az eladott példányok száma csekély 15 millió.

Nos, már elöljáróban jegyezzük meg: az Egyesült Államokban, azon belül is a Sziklás-hegységben élő neves vezetési szakértő által írt, az Önfejlesztés kézikönyve alcímet viselő mű elképesztő sikerének rejtélyét megfejteni nem tudtuk. Ámbár a szerző, akinek „életműve az emberközpontú élet és az emberközpontú vezetés tanítása”, valóban sokat tett azzal, hogy az Egyesült Államokban 1776 óta publikált sikerirodalomban elmélyedve, tehát több mint kétszáz év gondolati termését felölelő anyag feldolgozása közben jutott az itt kifejtett felismerésekre.


Sikertanácsok 1

A szerző vizsgálódásainak legfőbb eredménye „az emberi hatékonyság” számos alapelvét megjelenítő sikeres élet hét alapszabályának, illetve azoknak a szokásoknak a feltárása, amelyekre „a tartós boldogság és siker épülhet”. Miután átolvastuk az esetenként hosszadalmas fejtegetéseket, eljuthatunk a lényeghez, a hét aranyszabályhoz. Az első: légy proaktív, vagyis felelős saját életedért és légy képes a dolgok alakítására. A második: már a kezdetkor lásd a célt, azaz már induláskor tudd hol vagy és hova akarsz eljutni. A harmadik: a fontos dolgokat tedd az első helyre, ezért fordíts gondot az önmenedzselésre, a hatékony időgazdálkodásra. A negyedik: törekedj a kölcsönös győzelemre, sajátítsd el a nyer/nyer gondolkodásmódot, amely „minden emberi kölcsönhatásban a kölcsönös előnyöket keresi”. Az ötödik: először a másikat értsd meg, azután értesd meg magad! A hatodik: használd ki a szinergiákat! S az utolsó: önmagunk kiegyensúlyozott megújítása, mert ez teszi lehetővé számunkra a másik hat szabály alkalmazását.

Na már most, talán nem járunk messze az igazságtól azt állítva, hogy ezek az aranyszabályok különösebb újdonsággal nem szolgáló közhelyek. Ezzel a vélekedéssel inkább alátámasztani kívánjuk a jeles szerző fontos megállapítását. Ez így szól: Ha úgy döntesz, hogy „…az életedbe is átülteted a hét aranyszabályban megnyilvánuló alapelveket, akkor… számos kedvező fordulatra számíthatsz életedben”. A nagy kérdés csak az: sikerül-e az „átültetés” a gyakorlatba, vagy csak marad az üres jókívánság. Ám minden fenntartásunk ellenére elismerésre méltó ez az önfejlesztés „kézikönyve”, mert vezérlő gondolata ily módon fogalmazható meg: az, hogy boldogok legyünk ebben a „rongyos életben”, leginkább tőlünk, saját magunktól függ. Mi vagyunk tehát szerencsénk kovácsa. Minden bizonnyal ezért (is) számíthat sikerre nálunk is, ebben a rosszkedvű országban ez az optimizmust sugárzó sikerkalauz.

Stephen R. Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása • 350 oldal Bagolyvár Könyvkiadó, 2004. Ára: 2950 forint

Utóirat: A régmúltban sem volt ritka a bölcs életvezetési szabályokat tartalmazó gyűjtemény. Említsük meg közülük Baltasar Gracián 300 maximát tartalmazó, akkortájt rendkívül népszerű „Az életbölcsesség kézikönyvét”. A XVII. században élt spanyol jezsuita szerzetes a vállalkozás művészetéről ezt írja: „…az ostobák mindig merészek. Szakadék szélén lassan illik járni. Fürkéssze ki a terepet a megfontolás, és menjen utána lépésben az ész.” (Gáspár Endre fordítása)… Sajnos e tanácsoktól sem lett jobb a világ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik