Közélet

A mezőgazdaságban is filippínókat alkalmaznak, mert napi 18 ezerért sem találnak magyart

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Az agrárium egyik legjelentősebb problémáját a munkaerőhiány, azon belül is az idénymunkások hiánya okozza, a szektorban évi 100 milliárd forint körüli kárt okoz az elégtelen munkaerő-ellátottság – írta az Agrárszektor. A legnagyobb problémát a gyümölcs- és zöldségszüret jelenti, amelynek 30-70 százalékát szezonális munkaerő végzi.

A keleti országrészben már 12 ezer, az ország középső és nyugati részen 15-18 ezer forintot is fizetnek naponta az idénymunkásoknak, azonban így is egyre nehezebb munkaerőt találni.

A probléma olyan súlyos, hogy komoly visszaesést okozott a termőterületekben, elsősorban a kézimunka-igényes ágazatokban, vagyis ma már kisebb területen termesztenek egy-egy gyümölcs- vagy zöldségfajtát, mint korábban.

A hiány mögött részben az elöregedés áll, részben pedig az, hogy a magyar idénymunkások inkább nyugaton, például Németországban vállalnak munkát.

Nagypéter Sándor, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke arról beszélt a portálnak, hogy a megoldást egyre nagyobb arányban a harmadik országbeli munkavállalók (nem magyar és nem uniós állampolgárok) jelentik, például a Fülöp-szigetekiek, akik „alázatosak, szorgalmasak és megbízhatók” Nagypéter szerint. Utóbbi különösen fontos, mivel a magyar munkások esetében előfordul, hogy egyszerűen nem jelennek meg a munkaterületen, míg a filippínókra ez nem jellemző, ezért még a magasabb adminisztratív terhek mellett is megéri őket alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik