Gazdaság

Zöld övezet

Milliárdos és dinamikusan növekvő üzletté vált a kerttulajdonosok kiszolgálása.

Furcsa kéréssel fordult egy tehetős, rózsadombi villatulajdonos a kertészeihez: kasztrálják a díszfáit. Ősszel ugyanis a lepotyogó gesztenyék felsérthetik a Mercedes lakkozását. A pénzen nem múlt, így a virágzás után nyeles ágvágókkal, majd kosaras emelős teherautóval „sterilizálták” az ódon vadgesztenyefákat.


Zöld övezet 1

Fővárosi barkácsáruház. Széles választékkal.

A vagyonosodó elit nem minden tagja áll elő ilyen abszurd ötlettel, a kert-, sőt parkszépítés azonban ma már általánosnak számít. Utóbbi azonban nem csak a tulajdonos ízléséből fakadó természetes vágy, ugyanis akárcsak az épületre, a kert megfelelő kialakítására is előírások kényszerítenek. Egyes önkormányzatoknál a ház mellett a kert tervét is csatolni kell. „Ez a hatósági jóváhagyás sok esetben formális, a valóságban a kert nem úgy készül el” – állítja 15 éves tapasztalata alapján Kiss András kertépítő, kertkarbantartó vállalkozó. A tehetősek rendszerint a házépítés részeként áldoznak az elképzelt kert megvalósítására, a kevésbé módos többség viszont legfeljebb azt a pénzt fordítja a környezet kialakítására, amely az építkezésből megmaradt – ha megmaradt.

DÍSZKERTEK KORA. „Míg korábban a szükségkertészkedés, vagyis a haszonkert volt a jellemző Magyarországon, és még a víkendtelken is zöldséget, gyümölcsöt termesztettek, ma a díszkerté a főszerep” – állítja Bognár Péter, az OBI Hungary Franchise Center Kft. illetékes vezetője. Ám amióta a kert dísszé vált, csak viszi a pénzt. A megtervezése, kialakítása és fenntartása az ingatlan értékével arányosan növekvő, összességében 90-100 milliárd forintosra tehető komoly üzletággá fejlődött az elmúlt egy-másfél évtizedben. A befektetés már a tervezésnél kezdődik. Frissdiplomás kertészmérnökök ugyan akár 20-30 ezer forintért is megálmodják a kuncsaftnak a kertjét, de a jó nevű profiktól 150-350 ezer forintnál olcsóbb tervre nem érdemes számítani.





Nyári slágerek
Strandcikkekből, medencékiből eddig a vártnál kevesebb fogyott a barkácsáruházakban, a nyár eleji esőzéseknek köszönhetően viszont nőtt a fűnyírók, fűszegélyvágók, esővízszivattyúk forgalma. Slágertermék a fa kerti bútor, továbbá a tótechnika, mivel egyre több kerttulajdonos épít tavat a kertjében. Ezzel egyúttal erősödik a vízinövények iránti kereslet is, de erős forgalma van a kerti szerszámoknak és kisgépeknek is.

A szakosodott vállalkozások a terület nagysága, a kert bonyolultsága, a földcsere, a beültetett növények száma, az öntözőrendszer alapján kalkulálják a végösszeget. Nincs két ugyanolyan kert, ezért csak irányadó, hogy négyzetméterenként 5 ezer és 150 ezer forint között lehet az ár. Aki valóban minőségi munkát akar, annak érdemes a profikat választania. A milliós összeg horribilisnek tűnhet, de az árban a méregdrága, korszerű technika, a programozható automata öntözőrendszer, a terület dréncsövezése is benne foglaltatik, a növényekkel és a kerti világítással együtt. Az extra igények, mint például a természetes öntisztuló, fürdésre is alkalmas kerti tó, szökőkút vagy a kerti csobogó, patak kialakítása feláras. Ehhez sokszor a kivitelező is specialistát hív.

Kertje válogatja, de például egy 300 négyszögöles kert átalánydíjas, havi karbantartása, amely egy kertésznek összesen egy heti elfoglaltságot jelent, nettó 30-60 ezer forint. Hogy mekkora munkáról van szó, azt csak az tudja, aki maga próbálta. Kiss András óva inti a hozzá nem értőket, mert a kertkarbantartás is kockázatos. Azzal is nagy kárt okozhatunk, ha életlen és túl alacsonyra vagy épp túl magasra állított nyíróval vágjuk a füvet. A kisült, elpusztult fűfoltok cseréje a vásárolt gyepszőnyeggel négyzetméterenként 2 ezer forint, munkadíj nélkül. A rosszul beállított öntözőrendszer túl sok vagy túl kevés vizet juttat ki, ráadásul rosszkor. A növények pusztulásával tízezreket dobhatunk ki. Az örökzöldet is évente legkevesebb négyszer kell permetezni, és a váratlan támadások – mint például a Balaton-felvidéken a gyapjas pille – ellen külön kell védekezni. Ha nem permetezünk időben, vagy nem a megfelelő szerrel, megint több százezer forint lehet a kár. Persze a megrendelt védekezés sincs ingyen, alkalmanként 10-50 ezer forintos kiadásra bizton számíthatunk, de a szakember szerint megéri. Olcsóbb, mint a végleg tönkretett kert szakszerű helyreállítása, ami csaknem annyiba kerülhet, mint újat építeni.

BUKTATÓK. A bátrak, a hozzáértők és a fanatikusok azonban nemcsak a karbantartást, de a kertépítést is magukra vállalják. Csábítják is őket erre a barkácsáruházak akciós újságjai, a kertosztályok gazdag választéka. E kínálatban egyes termékcsoportokból, például kerti bútorokból nagyon jó minőségűeket is találni, de főleg a viszonylag olcsó cikkek élettartama, minősége sokszor elmarad attól, amit a vevő elvárna. A kertészeti gépek közül egy-egy akcióban valóban jutányosan lehet vásárolni, de tudni kell, milyen márkát szabad megvenni. Fűnyíróból például a nagyon kis teljesítményű „legolcsóbb” valószínűleg nem tartós, de a százezer forintos sem lesz kétszer akkora élettartamú, mint egy középáras 40-50 ezer forintos masina.

A diszkont áron, kamionszámra behozott, külföldi eredetű növények, örökzöldek vitalitása, alkalmazkodóképessége, növény-egészségügyi állapota elmaradhat a hazaiaktól. Ránézésre gyakorlott kertész sem tudja megállapítani, hogy az adott örökzöld mennyire lesz életrevaló, nem terjeszt-e el a kertben valamilyen kórt. Sok pénzről van szó, hiszen egy-egy nagyobb méretű konténeres örökzöld akár több százezer forintba is kerülhet. Megtérül a fáradság, ha az évtizedek óta bevált, ellenőrzött hazai faiskolákból, kertészetből vásárolunk, ahol némi garanciát is kaphatunk.


Zöld övezet 10

A biztonságot, professzionális minőséget kereső komolyan kertészkedőknek a szerszámok, kerti gépek vásárlásánál érdemes felkeresniük a márkaszaküzleteket, ahol nemcsak a garancia, hanem a vevőszolgálat is gördülékenyebb, mint a mindent áruló áruházaknál. Első kézből kapunk információt, alkatészt is, igaz, kissé magasabb áron.

„Egyáltalán nem reménytelen a verseny a kertészeti szaküzletekkel, mert a két kereskedelmi forma jól megfér egymás mellett” – állítja Bognár Péter az OBI képviseletében. A kertészetek a szolgáltatásokban, a kertépítésben, az öntözőrendszerek tervezésében, a parkok, létesítmények ellátásában „erősebbek”. Az OBI-ban viszont, kellemes vásárlási környezetben széles választékot talál a vásárló – a növényektől az egyéb kerti termékekig. Jenőfi Péter, a Praktiker Építési és Barkácspiacok Kft. marketingkommunikációs igazgatója ezt azzal toldja meg, hogy a szaküzletek vevőköre 85-90 százalékban különbözik a barkácsáruházakétól. Előbbiek speciális, egészen profi termékeket is forgalmaznak, míg utóbbiak elsősorban a hobbi kategóriával foglalkoznak. A Baumaxnál sem tartják reménytelennek a harcot, mivel a szaküzletek speciálisan egy vagy maximum két területre koncentrálnak. Azt pedig valamennyi barkácsáruház visszautasítja, hogy náluk szakkérdésekben nem tudják eligazítani a vevőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik