Gazdaság

Folyékony fókusz

Mechanikus mozgóelemek nélkül, alakváltoztatással képes a különböző tárgyakra fókuszálni az a lencse, amelyet a Philips eindhoveni laboratóriumának kutatói fejlesztettek ki. Az emberi szem működését utánzó megoldás a mai fix-fókuszú optikákat tartalmazó képalkotó eszközök hátrányait küszöbölheti ki.


Folyékony fókusz 1

Folyékony lencsés kamera. Mobiltelefonokba ideális.

A folyékony lencse valójában egy átlátszó csövecskébe zárt, megfelelő törésmutatót produkáló kétfázisú folyadékrendszer, amelyben egy különleges vizes oldat és speciális olaj találkozik. Mivel a csövecske belső felületét víztaszító réteggel vonták be, az oldat az olajba kúpszerű határfelületen nyomódik be, amely így lencseként működik. Amennyiben elektromos áramot vezetnek a csövet borító rétegbe, a víztaszító hatás növekszik, s a lencse még inkább kidomborodik; a feszültség csökkentésével viszont kilapul, sőt, homorúvá is alakul.

A hannoveri CeBIT 2004 kiállításon is bemutatott megoldásban a lencse ötcentiméteres távolságtól a végtelenig képes idomulni, méghozzá a másodperc tört része alatt, korábban ilyen sebességet csak a legfinomabb motoros mechanikákkal lehetett elérni. A bonyolult műszaki megoldások a folyékony lencsével megspórolhatók, ráadásul a rendszer tartóssága messze felülmúlja a hagyományosokét: a cég eddig egymillió fókuszálási műveletben tesztelte, s a legcsekélyebb optikai torzulást sem tapasztalta. A törés, vagy karcolódás valószínűsége is elhanyagolható.


Folyékony fókusz 2

Folyadékoptika. Villámgyorsan idomul.

A CeBIT-en kiállított demo kamera lencséjének átmérője mindössze 3 milliméter, vastagsága pedig alig több mint két milliméter. Ez a méret nagyjából megfelel a mai mobiltelefonokba épített kamerák lencséiének. A megoldást persze számos más készülékben is alkalmazná a Philips: digitális kamerákban, endoszkópokban, de még optikai lejátszó- és tárolóeszközökben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik