Gazdaság

Füllel látnak

Hanggá alakított képekkel próbálja segíteni a vakokat a Philips Research Laboratories vOICe nevű fejlesztése: a technológia segítségével önkéntesek képesek tárgyak, formák és fények felismerésére.

A tájékozódást lehetővé tévő szett egy bármilyen tömeggyár-tott kamerából (újabban egy mobiltelefon is megteszi), egy hordozható számítógépből és fülhallgatóból áll. A megoldás lényege, hogy a kamera által közvetített vizuális információt egy szoftver összetett hangáradattá alakítja; ezek jelentését a fülhallgatót viselő személy hosszabb-rövidebb tanulási folyamat során sajátítja el. A szett ára jelenleg mintegy 2500 euró, amelynek jó részét a notebook teszi ki; maga a kép-hang átalakító szoftver ingyenesen letölthető (www.seeingwithsound.com).


Füllel látnak 1

Mesterséges szem, a vakok számára fejlesztett kamerákból és az agy látókérgét ingerlő elektródákból álló eszközegyüttesek fejlesztésén számos kutatócsoport dolgozik, ám ezek mind a szem-látóideg-agykéreg anatómiailag is rögzült feldolgozási útvonalát használják a terápiában. Amennyiben e hármas első két tagja sérült, a kiesés még pótolható, a látókéreg hiánya azonban helyrehozhatatlan vaksághoz vezet. Az új “audiovizuális” megközelítés ezzel szemben a különböző modalitások (a legfontosabb érzékelési módok: látás, hallás, szaglás, tapintás) közötti átjárhatóságot aknázza ki, így a látókéreggel nem rendelkezőknek is segítséget nyújt. A kísérletekben részt vevő személyek egy idő után kivétel nélkül képek képzetéről, vagyis látásról számoltak be. Tény viszont, hogy a színek, bonyolult mintázatok pontos közléséhez a látórendszeréhez hasonló nagy sávszélességre van szükség – a további kutatások eldönthetik azt, a hallórendszer alkalmas-e ilyen nagy tömegű információ átvitelére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik