Gazdaság

Hatnapos lehet a munkahét Görögországban júliustól

Sakis MITROLIDIS / AFP
Sakis MITROLIDIS / AFP

Miközben Európa számos országában a munkaidő csökkentésével kísérleteznek, Görögországban épp az ellenkezője történik. Hatnapos munkahetet vezetnek be a szakképzett munkaerő növekvő hiánya miatt július 1-től – írja a Welt című konzervatív német lap. Az intézkedés nem kötelező érvényű, hanem lehetőséget jelent, ami bőkezű bérkiegészítéssel is jár.

Az új szabályozás szerint a munkavállalóknak biztosítani kell a hatnapos munkahét lehetőségét. Ha a hatodik munkanap szombatra esik, negyven százalékos bérpótlékot, vasárnap és ünnepnapokon pedig 115 százalékos bérpótlékot kínálnak cserébe. A munkaerő-piaci reform célja a munkaerőhiány enyhítése, és az ország gazdasági helyzetének javítása.

A cél annak biztosítása, hogy a váltott műszakban dolgozó ipari vállalatoknak a magasan szakosodott személyzettel ne kelljen megszakítaniuk folyamataikat

– idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a görög Munkaügyi Minisztérium közleményét. A görög munkaügyi tárca szóvivője szerint az intézkedés arra is lehetőséget biztosít, hogy az amúgy is jellemző túlmunkát az árnyékgazdaságból a legális gazdaságba tereljék.

Az új szabályozás azonban nem vonatkozik minden ágazatra. A köztisztviselők kifejezetten mentesülnek a hatnapos munkahét alól. A lehetőség ugyanakkor elvileg mind az állami, mind a magánszektorban elérhető, különösen olyan területeken, mint a bankszektor, a közszolgáltatások és a mezőgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik