Gazdaság

Kicsi, de emelkedő

Rátaláltak a befektetők az "elfelejtett" magyar papírokra az elmúlt hetekben. Számos részvény rég nem látott magasságokba tör, s a spekulánsok a BUX rekordját várják.

Kicsi, de emelkedő 1

Még az év vége előtt elérheti a tőzsdeindex a 10 ezer pontos értéket – állítják a Figyelő által megkérdezett elemzők a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kilátásairól. Bár e bűvös határt ez idáig először és utoljára bő három éve, 2000 elején lépte át a BUX, a parkett szereplői közül sokan – a tőzsde elmúlt hetekben tapasztalt emelkedésén felbuzdulva – igen optimistán nyilatkoznak, már-már egy tőzsdei rali kezdetét látják kibontakozni. S noha annak megjelölésére eddig senki sem vállalkozott, hogy a BÉT-en forgó részvények mindegyikére kiterjedő tartós emelkedési hullám pontosan mikor ér el bennünket, és mennyi ideig érvényesülhet a hatása, a befektetők már jól láthatóan aktivizálták magukat a hazai börzén, és persze a régiósokon is.

CSÚCSOK. “Szinte biztos vagyok benne, hogy a vezető magyar tőzsdei cégek részvényeiből két-három hónapos befektetéssel nyereségesen lehet kiszállni” – ad hangot derűlátásának Makray Péter, az Erste Befektetési Rt. elemzője. Bár az kérdéses, hogy mely papírok lesznek a rali igazi nyertesei, az elmúlt hetekben mindenesetre máris több részvény jutott lokális árfolyamcsúcsra.


Kicsi, de emelkedő 2

A befektetők körében az abszolút favoritnak az OTP számít; a bank részvénye a múlt hét közepén érte el történetének eddigi legmagasabb, 2690 forintos záróárát. A rekordot az elemzők a cég rendkívül jó negyedéves eredményével, illetve a kedvező rövid távú kilátásokkal magyarázzák. A bank vonzerejét tovább növeli régiós terjeszkedésének újabb sikere – a bolgár DSK megvásárlása -, miként az is sokat nyom a latban, hogy a térségben nincs másik független bank, miközben a cseh és lengyel versenytársak részvényei hasonló mutatók mellett magasabb árszinten forognak. Mindezek alapján Makray rövid távon is elképzelhetőnek tartja, hogy a kurzus akár a 3 ezer forintot is elérje.

Noha a Mol 6 ezer forint körüli árfolyama még messze elmarad az olajpapír 1998 elején beállított 7 ezer forintos csúcsától, az eredmény értékét növeli, hogy e mostani szintet is csak 3,5 évvel ezelőtt látta utoljára a papír. E kedvező periódust a cég INA-akvizíciójával, valamint az állami részvénypakett egy részének az év végére remélt eladásával magyarázzák az elemzők. A várakozások szerint ugyanis a kormány az árfolyam maximalizálása érdekében ekkorra biztosan rendezni fogja a gázüzletág körüli bizonytalanságokat.

A Richter esetében viszont éppen a biztonságos, kiszámítható működéssel indokolják a szakértők a 20 ezer forint feletti árfolyamot. E szinten legutoljára az orosz válság előtt forgott a gyógyszerpapír. Horváth István, a Raiffeisen Capital Management bécsi alapkezelője szerint a cég bebizonyította, hogy a válság után megkezdett új stratégiát képes megvalósítani, és az amerikai piacokon egyre erősebb pozíciót tud kivívni. “A legóvatosabbak a Matávval szemben vagyunk” – folytatja Horváth, aki szerint a telekom társaság növekvő osztalékfizetési hajlandósága ugyan kedvező a befektetők számára, de önmagában ezért még nem érdemes vásárolni a papírt, hiszen árfolyamát nagyban befolyásolja a nemzetközi technológiai szektornak a magyar cégtől teljesen független alakulása. A jó céges mutatók mellett a magyar piac hosszú távú erősödésének alapját a világgazdasági és a magyar makrogazdasági helyzet javulásától várják a Figyelő által megkérdezett elemzők. “Komoly tartalék lehet az is, hogy a magyar tőzsde az egyébként is mostohán kezelt régióban az elmúlt hetek erősödése ellenére még mindig a leginkább alulértékelt piac” – mondja Koch Zoltán, az Allianz Investmentbank alapkezelője. A számok egyértelműen alátámasztják a szakértő szavait: míg a BUX január óta alig 15 százalékkal jutott feljebb, addig például a lengyel börzemutató 32 százalékkal, a cseh pedig 36,5 százalékkal áll magasabban, mint az év elején.


Kicsi, de emelkedő 3

JAVULÓ KILÁTÁSOK. A BÉT-re mos-tanában érkezett friss tőke forrása-ként Koch Zoltán egyebek közt a Lengyelországban kialakult likvidi-tásbőséget említi. A lengyel rész-vényalapokba elmondása szerint olyan mennyiségű friss pénz áramlott az utóbbi hónapokban, hogy annak befektetésére az alapkezelők a hatá-rokon túl is helyet kerestek, így jutva el a kissé lemaradt magyar piacra.

A BÉT legnagyobb problémája egyébként továbbra is a rendkívül szűkös részvénykínálat, még azzal együtt is, hogy több kisebb-nagyobb társaság tervezi bevezetni részvényeit a parkettre a következő években. A közepes méretű társaságokat ugyanis évek óta nem tekintik vonzó célpontnak a befektetők, s ezt az árfolyamok egyértelműen tükrözik is. E cégek papírjának kurzusa köszönőviszonyban sincs a három évvel ezelőtti árfolyammal, amikor a BUX, ha csak pár hétig is, de 10 ezer pont felett mozgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik