Belföld

Magyar Péter: Első nap megkérjük Polt Pétert, hogy fáradjon ki az irodájából, ha nem megy, akkor segítünk neki

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Telex hosszú videóinterjút készített Magyar Péterrel, amelyből kigyűjtötte a legfontosabb idézeteket is.

A Tisza Párt EP-listavezetője megismételte, hogy a Fidesz korábbi pártcsaládjába, az Európai Néppártba fogják kérni a felvételüket az EP-választás után. Fontosnak tartja, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, és ehhez szerinte nem kell megvárni egy esetleges 2026-os kormányváltást. Ha a Tisza Párt jól szerepel, a Fidesz pedig önmagához képest rosszul,

akkor ők is fel fogják ismerni, hogy valószínűleg lépéskényszerben vannak. És akkor nem lesz az a kivagyi és az a magas lóról beszélés, ami jellemzi őket egyébként 14 éve, de az utóbbi 3–4 évben abszolút.

Magyar nem érti, hogy a Fidesz miért fél az Európai Ügyészségről: „nem emiatt fog mondjuk Tiborcz István börtönbe kerülni.”

Első nap megkérjük a legfőbb ügyészt, Polt Pétert, hogy fáradjon ki az irodájából, ha nem megy, akkor segítünk neki.

Az EU-s pénzek felhasználásáról azt gondolja, aligha lehetett volna ennél rosszabbul csinálni ezt a 20 évet. „Az egy dolog, hogy vannak korrupt politikusok, attól még épülhet a vasút, attól még lehet jobb az egészségügy. Sőt, akinek van esze, ezek közül a politikusok közül valószínűleg úgy volt korrupt, hogy egyébként eredményeket mutatott fel, hogy egyébként fent tudja tartani a hatalmát. Csakhogy Magyarországon igazából nem ez a helyzet.”

Eközben pedig „azzal szédíti a kormány még mindig a magyar embereket, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát. És eközben nem neveti el magát. Én azt javaslom, hogy mialatt ilyen hagymázas gondolatokkal fárasztják saját magukat, és a saját propagandájuk hatása alá kerülnek Orbán Viktorék vagy Deutsch Tamásék, kezdjük kicsiben. Próbálják meg visszaelőzni a többi, mondjuk közép-európai tagállamot, próbálják meg elérni, amit szoktunk mondani, hogy legyen elég orvos ápoló, szociális munkás a kórházakban, intézményekben, legyen elég tanár, hogy ne az legyen, hogy a házi orvosainak a 30 százaléka 70 éven felüli, és mindjárt abbahagyják a munkát, ne az legyen, hogy több mint 800 betöltetlen házi orvosi praxis van Magyarországon. Tehát kezdjük kicsiben.

Magyar szerint az EU és az ellenzék is Orbán kezére játszik, amikor beleáll a jogállamisági vitákba. „Azt nem vették észre, hogy ezzel az egész jogállamisági eljárással meg a pénzekkel való zsarolással Orbán Viktornak segítenek a legtöbbet. És a legtöbbet pedig a magyar embereknek ártanak, a magyar egészségügynek, a magyar oktatásnak, a magyar kis és közepes vállalkozónak és a magyar gazdáknak. Az, hogy visszatartja az Európai Unió a pénzeket igaztalan vagy igaz állítások alapján, az nem csak Tiborcz Istvánnak rossz, az nem csak Mészáros Lőrincnek rossz vagy a többi oligarchának rossz, hanem a magyar embereknek.”

Magyar felidézte, milyen élménye van Soros Györgyről. „Én ott voltam az Európai Parlamentben, 2015-ben, azt hiszem, amikor Soros György előterjesztette ezt a fantasztikus elképzelését, hogy hitelt kell felvennie Európának és segítenie kell a migránsok befogadását. Alig tudta felolvasni a nyolcoldalas előterjesztését, végül felrakták valahogy a pulpitusra, és elmondta, azóta csak kilenc évvel idősebb lett, úgyhogy nem tudom, hogy jelenleg milyen befolyása van a világfolyamatokra, Európa és Magyarország működésére.”

Biztos, hogy van egy olyan hálózat, amelyet az Open Society és ezek az alapítványok pénzelnek. Mindenki tudja, hogy Soros György mit művelt az angol fonttal, mit művelt Indiával, mit akart művelni Magyarországgal a 2008-as válság idején, Csányi Sándor tudna erről beszélni, és az akkori pénzügyminiszter, hogy hogyan shortolta az OTP-részvényeket, hogyan akarta a forintot bedönteni, és nem hazaárulásból, hanem azért, mert profitot akart szerezni.

Magyar szerint „Soros tesz jót is és rosszat is”, de az sok, amit Soros szervezetére épített a kormánypropaganda.

Magyar Péter vezeti a Tisza Párt fővárosi és EP-listáját is. Az Európai Parlamentbe nem fog beülni, de a fővárosi közgyűlésről még nem döntöttek, mondta a Telexnek, ez az eredménytől is függ. Budapestről elmondta: szerinte „mindenki szeretne több bicikliutat”, és még a fideszesek közt sincs erről vita, „mindenki tudja, hogy az a jövő, hogy próbálunk az autóból átülni, amikor lehetséges, de ahhoz biztonságos bicikliutak kellenek, amik nem egy ilyen fölfestünk egy sávot – egészen nevetséges”. Szerinte ez a megoldás nem biztonságos, elveszi a helyet az autóktól, és a körút melletti kis utcákba tereli a forgalmat.

„Fényévekre vagyunk attól, amik lehetnénk” – fogalmazott. Magyar teljesen átalakítaná a város irányítási rendszerét, hogy ne legyen ennyi külön kerületi testület, ami esélyt ad a mutyikra. De egy keményebb kezű vezető, mint amilyen szerinte Tarlós István volt, sem tudná átverni az akaratát, mert ott vannak a kerületi polgármesterek, a kerületi érdekek, „a körútnak az egyik oldala az egyik kerület, a másik oldala másik kerület, a vége az egy harmadik kerület, és közte megy az állami út” – mondta a Telexnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik