Belföld

Még a vizeletmintához szükséges műanyag pohár is hiányzik a védőnői munkához

MTI / Bruzák Noémi
Szommer Mária védőnő (j) beszélget a hároméves Norinával és anyukájával, Szekrényesiné Göncző Fannival a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban 2019. augusztus 8-án.
MTI / Bruzák Noémi
Szommer Mária védőnő (j) beszélget a hároméves Norinával és anyukájával, Szekrényesiné Göncző Fannival a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban 2019. augusztus 8-án.

A kórházak nem rendelik meg a szükséges eszközöket, így sokszor előfordul, hogy papír, nyomtatóba való tinta és műanyag pohár sincs több védőnői rendelőben – hangzott el az Rtl Híradójában.

Felidézték, hogy egy jól felszerelt, modern védőnői rendelő működött a 18. kerületben, amikor az Rtl stábja tavaly ott forgatott a védőnői hálózat júliusi központosítása előtt. Azóta az önkormányzatok helyett a megyei kórházak felelnek az ellátásért, ám ma már nem mindenhol biztosítottak a szükséges felszerelések. Erről több védőnő is panaszkodott a Facebookon, bejegyzéseiket először Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg néhány nappal ezelőtt.

Az egyik védőnő például azt írta: „utolérte őket a központosítás átka. Elfogynak a tartalékaik.” Ezért azt kérték a kismamáktól, hogy hozzanak vizeletmintát a várandós gondozásra, mert nincs pohár. Valamint „a szülői kérdőívet is nyomtassák ki két példányban, mert nincs papír és lassan toner sem lesz a nyomtatóban.” Egy másik bejegyzésnél pedig azt is hozzátették, hogy „vécépapírt nem tudnak kirakni a mosdóba.”

Az Rtl Híradó riportja szerint a probléma tavaly július óta állandó, eléggé szerteágazó és sokakat érint. „Július óta a védőnők 68 százaléka nyilatkozott arról, hogy saját pénzen vett olyan eszközt, ami a mindennapi munkavégzéséhez szükséges” – mondta el a csatornának Szalainé Pintér Veronika védőnő, aki egyben a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének a vezetője is. Szerinte nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó, amióta ugyanis a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a védőnők kérnek.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a Híradó kérdésére azt válaszolta: „az eset kapcsán felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel”, hogy „ellenőrizze és hiány esetén biztosítsa a szükséges eszközöket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik