Gazdaság

Éves csúcson a BUX – Pörög a parkett

A külföldi befektetők év eleji pénzosztása élénkülést hozott a blue chipeknek, a közepes méretű cégek papírjaiba kevesebb tőke jött.

Jócskán megváltozott az élet a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az utóbbi pár hét során: minden a részvények jó teljesítményétől hangos. Az más kérdés, hogy a pesti parkett felpezsdülése nem egyedülálló, a prágai és a varsói tőzsde január eleje óta a BUX indexhez hasonlóan 15 százalék körüli mértékben erősödött. A nemzetközi piacok ezzel szemben szinte egytől egyig ugyanott tartanak, ahol az év első napján. Amerikában a gazdaság helyzete ugyan javulásra utaló jeleket mutat, de nagy a befektetői bizonytalanság. Elemzői vélemények szerint pontosan ez segíti a fejlődő piacok erősödését. Az argentin válságot egyelőre sikerült lokalizálni, így a befektetők figyelme a töretlenül fejlődő közép-európai piacokra terelődött, ahol a makroadatok stabilak, a vállalatok teljesítménye pedig kielégítő.

Éves csúcson a BUX – Pörög a parkett 1A BÉT forgalma ugyan még jócskán elmarad a két évvel ezelőttitől, de a mostani napi 7-8 milliárd forint éppen a duplája a tavalyi 3-4 milliárdos átlagoknak. Az új év eddig szép hasznot hozott, főként annak, aki a tavaly szeptember 21-i mélyponton vásárolt. Aki így tett, az most 30-40 százalék körüli profitnál jár (lásd a táblázatot).

Alaposan megugrott a külföldi tőkebeáramlás a magyar részvény- és állampapírpiacra az elmúlt hetekben. Míg a tavalyi utolsó hónapokban viszonylag alacsony forgalom mellett zajlott le az emelkedés, addig az elmúlt hetekben előfordult olyan eset, hogy 2000-óta nem tapasztalható kereslet mutatkozott az OTP és Richter részvényeire. Az OTP-papírok például egy-két hét alatt erősödtek 20-25 százalékot.

BIZTOS PONT. Hosszú évek óta a legstabilabb pont a BÉT életében az OTP, amely a tavalyi szűk 14-16 ezer forintos sávból tört ki az elmúlt hetekben, és szaladt fel a múlt héten a bűvös 20 ezer forint fölé, mely egyben új árfolyamcsúcs is. Nehéz megindokolni a mostani erősödést. Az utóbbi hetekben nem jelent meg fontosabb céghír, s a társaság évről évre hozza a menedzsment rövid és hosszú távú terveit, így fundamentálisan már jóval korábban indokolt lett volna az erősödés. Ellenben komolyan hatott a piacra Csányi Sándornak, a cég elnök-vezérigazgatójának azon kijelentése a Financial Times-ban, miszerint a szlovák IRB megszerzése után három másik szomszédos országban vizsgálnak potenciális felvásárlási célpontokat. A magyar bank ezzel letette a voksát a további növekedés mellett, miközben Magyarországon őrzi vezető posztját a banki piacon. Az infláció mérséklődéséből, valamint a Magyar Nemzeti Bank agresszív kamatcsökkentési politikájából is profitál az OTP – a magyarázza Daróczi Andor, a ConCorde Rt. részvényelemzője. Míg ugyanis a bankok a betéti kamatok csökkentését szinte rögtön végrehajtják, addig a hitelek esetében ugyanezt csak késéssel lépik meg, ezzel növelve a bank eredményét. Az állampapírok folyamatos hozamesése szintén extraprofithoz juttatja a tekintélyes állampapír-állománnyal rendelkező OTP-t. Mint Makray Péter mondja, az utóbbi hetek egy nem várt eseményt is hoztak. “A Dunaferr-rel létrejött 12 milliárdos, majd 9 milliárdos kölcsönmegállapodás inkább negatív hírként minősíthető, legalább is rövid távon. A befektetők még jól emlékeznek a Hajdú-BÉT esetére, amikor a hitelezés egy idő után kényszerhitelezésbe fordult. Félő, hogy ez megismétlődhet, hiszen a nehézipar kilátásai nem túl biztatóak, és az eset politikai vonatkozásai sem mellékesek. A bizonytalanság pedig a legfőbb ellensége az árfolyam-emelkedésnek. Makray ettől függetlenül az OTP-t jól árazottnak tekinti, és a cége által megjelölt idei 20 ezer forint körüli célárat a mostani rally ellenére is tartja.

Éves csúcson a BUX – Pörög a parkett 2OLAJ A TŰZRE. A Molt továbbra is a politika nagy vesztesének tartják az elemzők. A gázüzletág eladásának késlekedése elsősorban a választásokra vezethető vissza, ami nem kedvez az olajipari cég megítélésének. Bár a most kihirdetett új gázárszabályozás az eddiginél kedvezőbb a cég számára, Makray Péter szerint jobb lenne, ha túladnának a terhen. Az ebből várt bevételnek, sokáig úgy tűnt, biztos helye van a lengyel PKN megvásárlására, ám a jelek szerint Lengyelországban is nagy szerepe van a politikának a gazdaságban. A Mol egyre távolabb kerül ettől az üzlettől, amely pedig kulcsfontosságú eleme volt regionális terjeszkedési terveinek. Makray Péter azonban a gázüzletág eladása esetén mellett még egy lengyelországi kudarc nyomán is reálisnak látja a 7 ezer forint körüli Mol-árfolyamot az év végén.

A Matáv az idei év elejére 1200 és 1300 forint közötti célárának közelébe került, s ez indokolhatja a mostani pihenőt.

A részvény kurzusának egyik fő meghatározója az amerikai technológiai index mozgása, márpedig a Nasdaq a 2001. végi erősödést követően, január eleje után 1,5 százalékot veszített értékéből. A Matáv esetében az elmúlt hetek nagy eseménye a liberalizáció volt, annak azonban eddig, úgy tűnik, nagyobb volt a füstje, mint a lángja. További támpont lehet az árfolyamgörbe alakulásában a február közepén megjelenő 2001-es eredmény, amelyben továbbra is komoly szerep juthat az utóbbi negyedévek “fejőstehenének”, a tavaly óta 100 százalékban Matáv-tulajdonú Westelnek.

Éves csúcson a BUX – Pörög a parkett 3ALAPTALAN FÉLELMEK. A Richter mostani erősödését – a négy blue chip közül utolsóként érte el a folyamat a gyógyszeripari céget – az elemzők elsősorban fő vásárlója pozíciójavulásának tulajdonítják. A cég kilátásai továbbra is stabilak, dacára az utóbbi hónapokban tapasztalt olajárcsökkenésnek. A fő exportpiacának számító Oroszország legfőbb bevételi forrása ugyanis az olaj, így annak tartós leértékelődése akár az állam fizetőképességét is veszélyeztethetné. Bár a félelem egyelőre alaptalannak tűnik, az orosz válság óta sokan úgy tartják, jobb félni, mint megijedni.

A következő hetek, hónapok nagy kérdése, hogy követik-e a száguldó nagyokat a közepes társaságok. Az elemzők ebben a kérdésben szkeptikusak. A második vonal cégeinek likviditása és kapitalizációja alacsony, így a külföldi alapok nem igen vásárolnak belőlük. Legfeljebb egy a 2000. évihez hasonló tartós emelkedés esetén érheti el őket is a hosszabb emelkedési hullám, de ennek minimális feltétele, hogy a nemzetközi – főként az amerikai – piacok is erősödésnek induljanak. Fundamentálisan tehát megalapozottnak tekinthető a BUX-ban szereplő papírok további emelkedése, igaz, a mostaninál lassúbb ütem várható. Számos olyan kérdés van azonban, amely jócskán befolyásolhatja a budapesti index teljesítményét, így például az itthoni választások. Egy erőteljes jobbratolódás például akár hosszú hónapokra lebénítaná a piacot, ami a vélemények szerint a mostani éledezést drámaian visszavetné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik