Gazdaság

Adatátviteli lehetőségek – A harmadik generáció felé

Adatátviteli lehetőségek – A harmadik generáció felé 1Tinédzser lány a bevásárlóközpont impozáns üzletében egy piros dzseki után sóvárog.#<# Előkapja mobiltelefonját, majd az abba rejtett minikamerát a kiszemelt ruhadarabra irányítja, és felhívja az édesanyját. A dzseki megjelenik a mama mobilján, s elindul az alkudozás, hogy megéri-e vagy sem. A futurisztikusnak tűnő történet néhány éven belül hétköznapivá válik, a harmadik generációs adatátvitel jóvoltából - állítják a mobiltelefóniában érdekelt szakemberek. Hogy az internet, a multimédia és a mobiltelefónia ötvözetét jelentő, nagy sávszélességű adatátvitel előbb-utóbb mindennapjaink része lesz, igaz, valószínűleg lassabban, mint ahogyan azt a piac tervezi. A harmadik generáció Európában UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) néven vált ismertté, ez a technológia az, amelynek licencdíjáért nyugat-európai mobilszolgáltatók dollármilliárdokat fizettek a kormányoknak, majd ez után nem maradt pénzük a fejlesztésekre (Figyelő, 2000/19. szám). Az UMTS jelenlegi helyzete eldöntötte a szakmát megosztó "tyúk vagy tojás" típusú kérdést, vagyis azt, hogy mi van előbb, a kereslet vagy a technológia. Egyértelmű a válasz: a technológia.

Kiskáté VONALKAPCSOLÁS.

Közvetlen vonali kapcsolat jön létre a hívó és a hívott telefonkészülék között, folyamatos kapacitás-lekötéssel. A kapcsolat akkor is megvan, ha egyik oldalon sem beszélnek, és nincs adatmozgás sem.

CSOMAGKAPCSOLÁS. Az adatfolyamot kisebb-nagyobb egységekre, csomagokra vágják, és azok a hálózatban akár különböző utakon haladva, egymástól függetlenül érik el a célállomást. Tehát csak akkor foglalják le a frekvenciát, amikor tényleges adatátadás történik.

Ez akkor is így van, ha a kereslet oldaláról már mutatkozik némi elégedetlenség a jelenleg elterjedt rendszerekkel szemben. A második generációsnak nevezett GSM lehetőségei ugyan már jó ideje alulmúlják a hétköznapi felhasználók fantáziáját is, akik szívesen látnának és küldözgetnének képeket a mobilkészülékükről, de ezt a két és feledik generációsnak nevezett GPRS (General Packet Radio System) rendszer is meg tudja oldani. Magyarországon a Pannon GSM július elején, a Westel Mobil Távközlési Rt. pedig augusztusban indítja országos lefedettséggel a GPRS szolgáltatást. Igaz, az átviteli sebesség jóval lassúbb, mint amilyen a harmadik generációban lesz, de mégis négyszerese az eredeti GSM-hálózat sebességének. Készülékek is alig vannak még a magyar piacon, főleg nem elfogadható árakon (a GPRS készülékek 150 ezer forintba kerülnek.) Az UMTS-hez vezető úton vannak még más megoldások is, például a Pannon GSM által már bevezetett HSCSD (High Speed Circuit Switched Data). Ez a GSM-hálózat megváltoztatása nélkül megvalósítható, s mivel minden egyes adatátvitelkor a hálózatra kell kapcsolódni (akárcsak most a mobilhívások kezdeményezésekor), a rendszer nem a gyakori, hanem a nagy mennyiségű adatátvitel használatára jó.

Adatátviteli lehetőségek – A harmadik generáció felé 2Az EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution), vagy más néven E-GPRS (Enhanced GPRS) a GPRS adatátviteli képességének növekedésére utal, de ez a szolgáltatás még kevésbé van jelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik