Gazdaság

A csőd szélén a PSINet – Kiakadva

Feltehetően csődvédelembe menekül az amerikai PSINet. Elemzők szerint az első internetóriás bukása csak a kezdet.

Számítani lehetett erre a bejelentésre; mindenki másnál agresszívabban nyomultak, mindenféle szolgáltatást bevállaltak a hálózatoktól a webhostingig és az alkalmazásokig, s ráadásul mindenhol nagy tételben játszottak – mondja Thomas Watts, a Merrill Lynch elemzője a PSINet sorsát megpecsételő bejelentésről. A világ egyik legnagyobb üzleti internetszolgáltatójának, a 30 százalék körüli piaci részesedéssel bíró magyarországi Elendert is felvásárló cégnek a vezetői ugyanis március 19-én a következő kijelentéssel lepték meg a befektetőket és az ügyfeleket: “Valószínű, hogy a törzsrészvények teljesen elvesztik értéküket, s eladósodott társaságunk a névértékénél is kevesebbet fog érni”.

A csőd szélén a PSINet – Kiakadva 1BALJÓS ÜSTÖKÖS.A hír hatására másnap a részvények értéke 74 százalékot esett, és 19 centen zárt, lapzártánkig pedig egyetlen centet sem emelkedett. A cég adósságállománya 3,6 milliárd dollár, míg a vagyon értéke kevesebb mint 3 milliárd, ezért Wall Street-i elemzők egybehangzó véleménye alapján valószínűsíthető, hogy a PSINet csődvédelmet fog kérni. “Ifjúságom gyermekének halála” – kommentálta az eseményeket Marty Schoffstall, a PSINet volt alapítója, aki már kiszállt a cégből. A másik alapítót, William Schrader vezérigazgatót viszont a bajok egyik fő okozójának tartják. Schrader üstökösként csapódott a web világába, az elsők között vette észre az internetben rejlő üzleti lehetőséget.

Elender-történetA tulajdonosok kezdőbetűiről (L&R) elnevezett cég számítástechnikai cikkek (főleg számítógépek, pénztárgépek) kereskedelmére jött létre 1990-ben. Internetszolgáltatói tevékenységét 1996-ban kezdte meg, Kóka János irányításával. Három évvel később már a második legnagyobb internetszolgáltató volt a Matáv után, s mint ilyet vette meg az év szeptemberében 32 millió dolláros áron a PSINet. Tavaly januárban kétszer is feltörték az Elender honlapját, s hozzáfértek a felhasználók jelszavához; a betörőket márciusban elfogták. A múlt nyáron három részre bontották a hazai PSINet-leányt. Az üzleti felhasználókat kiszolgáló PSINet Magyarország Kft. mellett Inter.net Kft. néven hozták létre az egyéni felhasználókra specializálódott vállalkozást. A harmadik cég a PSINet és a Wallis Rt. közös vállalataként kezdte működését, abban az internetszolgáltatónak 20 százalék alatti volt a részesedése. Ez utóbbi cég a Webigen, amely az internetes üzleti világban nyújt tanácsadást és médiaszolgáltatást. Kóka Jánost 2000. december elsejétől a PSINet üzletfejlesztésért felelős európai alelnökévé nevezték ki, utódja a hazai cégnél Graur Tamás lett.

A PSINetet 1989-ben alapították, mára 28 országban több mint 80 ezer vállalatnak nyújtanak internet- és ahhoz kapcsolódó szolgáltatást. Schrader több szakmai menedzser-díjat is megnyert, s internetszolgáltatós múltját megelőzően többek között alapítója volt a Cornell Theory Centernek, amely a New York állambeli első regionális internethálózat gerinchálózatát és az amerikai szuperszámítógép-központot kötötte össze. Schrader az idők folyamán a szakmában legalább annyi ellenséget szerzett, mint ahány barátot, s a vezetési stílusa megakadályozta őt abban, hogy idejében észrevegye: a céget el kell adni. “Annak, aki minket meg akar venni, jó lesz a megfelelő összeget letennie, egyébként mi kebelezzük be őt” – hangoztatta, és sorra kötötte azokat az üzleteket, amelyekben cége többségi tulajdont szerzett más internetes vállalkozásokban.

VESZTES LEÁNYCÉGEK.Most viszont igyekeznek megszabadulni néhány vállalattól: a francia Decan Group tanácsadó cégben szerzett többségi tulajdont 52,5 millió dollárért, a Unit PSI Transaction Solution hitelkártya részleget pedig 285 millió dollárért értékesítették az elmúlt hetekben. Ez utóbbit 720 millió dollárért vásárolták két évvel ezelőtt, így a veszteség nominálisan is 435 millió dollár. Szinte ugyanazon a márciusi napon, amikor a PSINet bejelentette a vég-közeli állapotot, az egyik – 80 százalékban tulajdonolt – leányvállalata, a chicagói Xpedior internetes tanácsadó cég kísértetiesen hasonló közléssel állt elő: részvényei hamarosan elértéktelenednek. Az Xpedior pénzügyi igazgatója, Thomas Werner úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg csődvédelmet kérnek. Egyúttal leszögezte, mindennek semmi köze a PSINettel történtekhez, mivel működésüket tekintve nincsenek kapcsolatban.

A csőd szélén a PSINet – Kiakadva 2Kóka János, az európai PSINet egyik alelnöke, korábban a magyar leányvállalat elnöke úgy nyilatkozott a bejelentést követően, hogy az anyacég tőzsdei helyzete és az operatív működés nincs elválaszthatatlanul összekötve, a magyar leányvállalat változatlanul folytatja tevékenységét. A sors fricskája, hogy Amerikában éppen akkor csaptak össze a hullámok az anyacég felett, amikor itthon végre bejegyezték a PSINet Magyarország Kft.-t (az Elender történetéről lásd külön írásunkat). Kóka János a részvényesek védelmére hivatkozva elzárkózott attól, hogy lapunknak kommentálja az anyacéggel történt eseményeket.

KIDURRANT A LUFI.A PSINet 1995-ben ment tőzsdére, ahol tavaly tavaszig egész egyenletesen nőtt az árfolyama, a csúcsértékét 2000 márciusában érte el: akkor 60 dollárt ért egy papír. A tavalyi harmadik negyedév végén azonban már a 20 dollárt sem érte el a kurzus, viszont az adósságállomány már akkor ugyanannyi volt, mint most. Szeptemberi előrejelzésükben a vezetők még azt ígérték a befektetőknek, hogy a 2000-es pénzügyi évet 500 millió dolláros készpénzállománnyal, illetve annak megfelelő volumenű pénzügyi eszközzel fogják zárni. Novemberben viszont már igencsak kiábrándító eredményekről, mintegy 1,38 milliárd dolláros veszteségről számoltak be (szemben az egy évvel korábbi 82,3 milliós mínusszal).

A PSINet kudarcának okaiBEFEKTETŐI KIÁBRÁNDULÁS.

Elemzők szerint az idén minden ötödik internetszolgáltató csődbe jut az Egyesült Államokban. A sorban a PSINet az első, s a kiábrándulás az érdekeltségei értékét is csökkentette. Emiatt nagy veszteséggel, áron alul tudta értékesíteni tulajdonrészeit.

A VEZETÉSI STR ATÉGI A. A felhasználók számának tartós növekedésében, az internetes és telekommunikációs iparágak töretlen piaci sikerében bízott a menedzsment. Újabb szegmensekben újabb tulajdonrészek megszerzését tűzték ki, ráadásul jelentős külső forrásokat vontak be. Személy szerint felelőssé teszik William Schrader vezérigazgatót is, aki jó ideje túlértékelte a céget.

Noha az elemzők többsége csődvédelemben gondolkodik, a PSINet vezetése igyekszik menteni a menthetőt: felkérték a Virginia székhelyű Dresdner Kleinwort Wasserstein tanácsadó céget, hogy szervezze át a cég hitelállományát. Ezzel kettőre nőtt a vállalat körül sürgölődő tanácsadók száma, a Goldman Sachs & Company ugyanis november óta dolgozik azon, hogy leválasszák és értékesítsék azokat a tevékenységeket, amelyek nem tartoznak szorosan a fő profilhoz, nevezetesen az üzleti internetszolgáltatáshoz. A PSINet csődje eddig a legnagyobb az internetszolgáltatók piacának konszolidációjában. Tavaly az ingyenes hozzáférést nyújtóknak kellett lemondani erről a tevékenységről, s átalakulniuk vagy bezárniuk, a hullám most utolérte az üzleti alapon szolgáltatókat. A torontói székhelyű Convergence Consulting Group szerint az Egyesült Államokban az idén ezer internetszolgáltató tönkremenetele várható, eszerint minden ötödik szolgáltató bezárja majd a boltot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik