Gazdaság

MOL – Késik az áttörés

Hasonlóan az első negyedéves gyorsjelentéshez, most is inkább csalódást jelentettek a Mol számai. Csak a második negyedéves adatokat nézve, az üzleti eredmény nominálisan is alatta maradt az egy évvel korábbinak, és az adózott eredmény alig több mint fele a tavalyi második negyedévében elértnek.

A gyorsjelentés szerint a Mol az év második három hónapjában kedvezőtlen iparági körülmények között működött. A jelentés ezt az alacsony kőolajárakkal, a hazai kereslet mérséklődésével, továbbá a jugoszláviai háború kedvezőtlen hatásaival magyarázza.

Összességében a csoport árbevétele az első félév során mindössze 3 százalékkal növekedett, a speciális tételek előtti nettó eredmény pedig 20,7 milliárd forint lett, 10 százalékkal alacsonyabb mint a tavalyi féléves érték. Mint a gyorsjelentés is kitér rá, az új vezetés jó pár intézkedést hozott: ezer fős létszámcsökkentést, szigorúbb költséggazdálkodást, a beruházások mérséklését – ezek azonban nyilvánvalóan csak hosszabb távon éreztetik pozitív hatásukat. Az elemzők egyébként felhívják a figyelmet arra, hogy az eddigi változások legkorábban az év vége felé éreztethetik pozotív hatásukat.

Az egyes üzletágakat tekintve, a kutatás-termelés eredménye 27 százalékkal emelkedve, 30 milliárd forint fölé szökött – a javulás nagyrészt a gázüzletág igen jó eredménypozíciójának köszönhető -, ezzel szemben a feldolgozás-kereskedelem a nemzetközi finomítói árrések erős csökkenése miatt csak gyakorlatilag szinten maradó üzleti eredmény ért el.

Az üzleti tevékenység eredménye összességében 36,4 milliárd forint lett, ez 16 százalékos növekedést mutat, viszont a pénzügyi műveletek 15 milliárd forint feletti vesztesége erősen lerontotta a képet. Kedvező a kedvezőtlenben, hogy az árfolyamveszteség a második negyedévben már csak 0,6 milliárd forint volt, szemben az első három havi 10,3 milliárd forinttal. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik