Gazdaság

VÁROSI PIACOK – Bódék helyett vásárcsarnok

Az egészségügyi és közbiztonsági szempontból is erősen kifogásolható bodegasorokból álló városi piacok helyébe sorra fedett csarnokokat építenek az önkormányzatok. A beruházások eddig rendre beváltak.

Soha nem lesz ebből semmi – háborogtak 1996 késő őszén a Fény utcai piac árusai, amikor a II. kerület polgármestere tájékoztatta őket arról a 1,5 milliárd forintos beruházásról, amely a piac átépítését tűzte ki célul. A következő év április elsején sem áprilisi tréfának fogták fel az átköltözést a közeli ideiglenes piacra.

Nem is volt az: június 30-án múlt egy éve, hogy megnyílt a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ. Az esztendő alatt mintegy 4,5 millióan fordultak meg a létesítményben, azaz hetente átlagosan 80-90 ezren keresték fel. Hétfőtől szerdáig 10-15 ezren, csütörtöktől szombatig 18-25 ezren intézik ott a bevásárlásukat. Pedig annak idején jó néhány bérlő ellenezte a tervet, tartva például attól, hogy az ideiglenes piac nem elégíti ki majd az igényeket, s a közönség az új objektum átadása után sem tér vissza. Voltak azért olyanok is, akik reménykedtek abban, hogy éppen a lepusztult, koszos piacot felváltó, higiénikus, 24 órás biztonsági szolgálattal őrzött, a piaci funkció mellett kereskedelmi központ szerepét is ellátó létesítmény jelenti a jövőt.

“Összehasonlíthatatlanul normálisabb körülmények között dolgozunk, mint korábban, s javarészt a számításaink is beváltak” – állítja Balogh Sándor, aki 1962 óta árul a Fény utcai piacon. Nemrég újabb üzlet bérleti jogát vásárolta meg, így már hat boltot működtet. Ugyanúgy zöldséggel és gyümölccsel kereskedik, mint a kezdetekben, csak most már 16 alkalmazottal.

Jelenleg két üzlethelyiség tulajdonjoga vár gazdára a Fény utcában. A tulajdonjog értéke a területi elhelyezkedéstől függően négyzetméterenként (áfa nélkül) 380 és 500 ezer forint közé esik, míg a bérleti jog egyszeri megváltásáért négyzetméterenként 150-200 ezer forintot kell fizetni. A két piaci szint a II. kerületi önkormányzat birtokában lévő Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft. tulajdona, s a bérleti díj e részen négyzetméterenként havi 1,2-2,3 ezer forint. A két kereskedelmi szinten viszont csak tulajdonjog szerezhető.

Két hete nyílt meg az Optirex Optikai Szalon, így az még a bevezetés időszakát éli. “A teljes körű orvosi vizsgálat itt is vonzónak ígérkezik, egyre többen keresnek fel bennünket. Meglepő, hogy fiatalok is szép számmal járnak a házba, aminek azért is örülünk, mert ez a generáció a szemüveg mellé többnyire kontaktlencsét is rendel” – osztja meg frissen szerzett tapasztalatait Komárovics Zsuzsa üzletvezető.

VISSZATÉRTEK A RÉGIEK. Kiss Ferenc, az üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy az üzletek többségébe a tulajdonosok “költöztek be”, de olyanok is akadnak, akik befektetésként vásárolták és kiadják a helyiséget. A tulajdoni jog árát egy összegben kellett befizetni, a bérleti jog megvásárlására viszont hitelt lehetett felvenni. A piaci szinteken minimális a fluktuáció, oda ugyanis visszatértek a korábban is ott árusító kereskedők és őstermelők, akiket előnyben részesített a beruházó.

“A régi piacra nem volt jellemző, ám most már nagyon sok külföldi is jár ide” – mondja Kiss Ferenc. A vásárlók azonban még hiányolnak például papír-írószert, barkácsárut, olcsó ruházati termékeket forgalmazó boltokat, a szolgáltatók közül pedig kulcsmásolót, cipőjavítót, tisztítót, de fénymásolási lehetőségre is volna igény.

Míg a megújult Fény utcai piac egyéves múltra tekint vissza, Székesfehérvárott a közeljövőben adják át az Alba Plaza épületében kialakított, a városi önkormányzat tulajdonában lévő piacot. A bevásárló- és szórakoztató központ viszont már június 22-én megnyitotta kapuit.

A komplexum a lerobbant piac és a Patex festékgyár helyén épült fel, az utóbbi nagy részét még a hetvenes években zárták be. A város úgy határozott, hogy a két területet együtt értékesíti, s az erre kiírt közbeszerzési tendert az Alba Plaza Kft. nyerte el. A pályázaton feltételként szerepelt, hogy a létesítményben 3,2 ezer négyzetméteren a városi piacot is ki kell alakítani. A nyertes egy súlyos, 1997/98 fordulóján 100 millió forintra becsült költségű környezetszennyezés felszámolására is kötelezettséget vállalt. Az egykori festékgyár földalatti tartályait, vegyszereit és egyéb veszélyes anyagokat – olajos rongyokat, nehézfémeket, szennyezett betont – hulladékgyűjtőkbe kellett szállítani, s kikötötték, hogy a munkálatot a környezetvédelmi hatóság szakembere felügyeli, és a legkisebb szabálytalanság esetén leállítják az építkezést – miközben a tenderben határidőt is megszabtak az épület átadására.

Az eredetileg magánszemélyek által jegyzett cég többet markolt, mint amennyit fogni tudott, legyőzte a tőkehiány – így lépett be a bevásárlóközpontok építésére szakosodott két cég, a Europe Israel és a Red Sea-csoport, amelyek megvásárolták az Alba Plaza Kft.-t. “Az építkezés megkezdése előtt elvégzett munkálatok 420-500 millió forintba kerültek, de még így is megérte a közel 5 milliárd forintos beruházásba belefogni, annyira jó ez a város központjában, a buszpályaudvar mellett lévő hely, s úgy ítéltük meg, hogy a piacnak is jelentős lesz a vonzereje” – indokolja a döntést Gyalay Korpos Gyula műszaki igazgató.

A külön bejáratú piac végül 4,8 ezer négyzetmétert kapott a több mint 20 ezer négyzetméteres komplexumban. S éppen a piac miatt hat méterrel magasabban kellett elhelyezni a multiplex mozit, amely így elkülönül a sétálórésztől.

FEHÉRVÁRI KÖLTÖZŐK. Az önkormányzat úgy határozott, hogy a városi piacon csak élelmiszer-árusítás történhet. A húsüzletek, zöldséges boltok mellett természetesen őstermelői asztalok is helyet kapnak. “A bérlők még ebben a hónapban beköltöznek az ideiglenes területről az épületbe, ahol a régi piac félig-meddig összedőlt bódéi helyett európai színvonalú, az országban egyedülálló módon klimatizált vásárcsarnokkal találkozik majd a közönség” – tájékoztat Szakonyi László, a városgondnokság vezetője.

A főváros XIII. kerületi önkormányzata is korszerű csarnokot szándékozik építeni a Lehel piac helyén. “A jelenlegi piac sem közegészségügyi, sem esztétikai, sem közbiztonsági szempontból nem felel meg a kulturált vásárlás követelményeinek” – indokolja a beruházást Kuruc László, a kerületi önkormányzat által létrehozott Lehel Csarnok Beruházó Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte ahogy épül a West End City, s újulnak meg sorra a környékbeli épületek, a piac mind jobban kirí a környezetéből, s a mai állapotában nincs jövője. A vásárlóközönség maga is átalakulóban van, ma már sokkal kényesebbek az emberek arra, hogy piszkos víz csorog a nyakukba, zöld legyek keringenek a húsüzletek pultjainál, ráadásul még a pénztárcájukat is ellopják.

Az árusok közül azonban ez sokakat nem zavar, ezért véleményük erőteljesen megoszlik a változásról. Vannak, akik támogatják az ötletet, mert nekik is érdekük a rendezettség, a feketepiac felszámolása. Mások viszont úgy vélik: ne szóljon bele az önkormányzat az ő piacuk sorsába. “Elfelejtik, hogy a piac az önkormányzaté, nagy részük csupán bérlő” – teszi helyre a dolgokat Kuruc László, hozzátéve: néhányan olyan rémhírekkel ingerlik a többi kereskedőt, hogy a kerület meg akarja szüntetni a piacot.

Pedig le kell számolni a sok évtizedes beidegződésekkel, mert az önkormányzat nem táncol vissza: 2000. január elsején bezárja a piacot. Gondot jelent viszont, hogy a 120 szerződéses kereskedő közül – a többiek napijegyes őstermelők – 17 rendelkezik tulajdonnal, s ők az új létesítményben is tulajdont akarnak szerezni. Az ügyvezető igazgató ennek semmi értelmét nem látja, mert együttesen is olyan minimális részarányuk lenne, hogy szavazatukkal nem tudnák befolyásolni a döntéseket. Szerinte az önkormányzat már a Dévay és a Kassák Lajos utca sarkán lévő csarnoképület átalakításával létesített ideiglenes piacon is jobb környezetet teremt a kereskedőknek – és a vásárlóknak – az eddiginél. Itt a jelenlegi bérleti díj 60 százalékát kell majd fizetni, s a polgármesteri hivatal természetesen az egyszeri használatba vételi díjtól is eltekint.

Az engedélyezési terv augusztus elejére elkészül, s ezután kerül sor az elárusítóhelyek meghirdetésére és értékesítésére. Az építkezés várhatóan februárban vagy márciusban elkezdődik, s 2001 elejére befejeződik. A 38 ezer négyzetméteres alapterület a jelenleginek több mint duplája lesz. A galéria felett 400 férőhelyes autóparkolót alakítanak ki.

ÜZLETI ALAPON. Bár az önkormányzat kötelességének tartja a Kuruc László megfogalmazása szerint “erős 3 milliárd forintos” beruházást, egyúttal üzleti vállalkozásnak is tekinti azt, vagyis számít a megtérülésre. Az új objektumban határozatlan időre, illetve 10 vagy 20 évre szóló bérleti jog vásárolható majd, kikötés továbbá, hogy a bérlemény továbbadása esetén az önkormányzat elővásárlási jogot élvez. A hivatal több kedvezményt is ígér a Lehel piac jelenlegi árusainak. Előnyt élvezhetnek a hely kiválasztásában, s csak az igényeik kielégítése után kezdik el értékesíteni a megmaradt helyiségek bérleti jogát. Az engedményes használatba vételi díjat részletben is fizethetik, emellett a beruházó a tervekről is konzultál velük. Az elképzelés szerint más profilú vállalkozások csak akkor bérelhetnek majd helyiséget, ha az élelmiszerárusok nem kötik le az összes területet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik