Gazdaság

Alapvetés

ORBÁN A NÖVEKEDÉSRŐL. Nem túlzottan optimista a kormány hároméves gazdaságpolitikai koncepciója – vette védelmébe Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdasági Tanács múlt csütörtöki ülésén megvitatott, a költségvetési irányelvekre vonatkozó előterjesztést. A 7 százalékos gazdasági növekedést az idei év végéig el lehetett volna érni az orosz, a latin-amerikai válságjelenségek, a hazai bel-és árvízkárok nélkül, a hároméves távlatban tehát egyáltalán nem túlzó a 6 százalékos bővülés – fejtette ki a kormányfő.

CHIKÁN: VÉGE A PÉNZÜGYI DIKTATÚRÁNAK. A magyar gazdaságot a stabilitás és a strukturálisan megalapozott növekedés jellemzi, a GDP 4-5, a beruházások 8-10 százalékkal növekednek az idén, a lakossági fogyasztás pedig 2-3 százalékkal – jelentette ki Chikán Attila. A gazdasági tárca vezetője 11-13 százalékos exportbővülés mellett az import 12-14 százalékos felfutását várja ebben az évben. Szerinte az idén 1,5-2,0 milliárd dollárnak megfelelő tőke áramlik az országba, s az infláció 9 százalékos lesz. A gazdasági miniszter megállapította: az elmúlt években túlsúlyos volt a pénzügyi vezetés az országban. A jelenlegi kormány ehhez képest helyesen ismerte fel, hogy a korábbi pénzügyi “diktatúrát” – ami ugyan akkor szükséges volt – a gazdasági tervezésnek kell felváltania.

BORULÁTÓBB PÉNZÜGYKUTATÓK. A Pénzügykutató Rt. módosította az idei évre vonatkozó gazdasági előrejelzéseit: a GDP növekedésének ütemét a korábbi 3,8-4,0 százalékról 3,5-3,7 százalékra, a lakossági fogyasztásét 3,8-ról 4,0 százalékra korrigálta. Az intézet 11,0-ről 9,0-9,5 százalékra változtatta a pénzromlás éves mértékére vonatkozó előrejelzését, bár a kutatók véleménye szerint a december/decemberi infláció meghaladhatja az éves átlagot. A folyó fizetési mérleg hiányát 2,3 milliárd dollár helyett most 2,9-3,0 milliárdra teszik.

LAKÁSÉPÍTÉSI LÁZ. Az idei első negyedévben 48,4 százalékkal nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az 5086 engedélyből 1352 darabot a fővárosban adtak ki – a növekedés itt 86 százalékos -, míg a többi városra 1848, a községekre pedig 1886 engedély jutott. A vizsgált időszakban számottevően – 17,1 százalékkal, 2602 darabra – csökkent viszont a használatba vett lakások száma (lásd a grafikont). Ezek 85 százalékát természetes személyek építették, döntő hányadban saját használatra.

ELZÁRT OLAJCSAPOK. Magyarország hétfőn csatlakozott az Európai Unió által Jugoszlávia ellen elrendelt kereskedelmi olajembargóhoz. Az intézkedés érinti a nyersolaj-, a feldolgozott olaj- és a gáztermékek kereskedelmi forgalmát, de nem vonatkozik a személygépkocsik gyári tankjában kiszállított üzemanyagokra. A gazdasági tárca engedélyezési és közigazgatási hivatala a Külügyminisztérium egyetértésével egyedi engedélyt adhat jugoszláviai olajszállításra, ha az humanitárius szervezetek, diplomáciai testületek vagy békefenntartó csapatok ellátását szolgálja. A tilalom nem vonatkozik a Jugoszlávián át boszniai rendeltetéssel szállított vezetékes gázra – kivéve, ha jugoszláv területen megcsapolnák a csővezetéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik