Gazdaság

SBS-CME FÚZIÓ – TV2+3

Közös tulajdonosa lesz a TV2-nek és a TV3-nak azután, hogy a két csatorna fő külföldi tulajdonosai - az előbbiben 49 százalékos szavazati aránnyal bíró SBS (Scandinavian Broadcasting System) és az utóbbiban többséggel rendelkező CME (Central European Media Enterprises) - fúzióra lép egymással. A TV2 és a TV3 azonban nem olvad össze; az utóbbi sorsa bizonytalan.

Mostantól a TV3 jövőjének alakulása a TV2 menedzsmentjének állásfoglalásától függ. Pintér Dezső, a TV2 elnöke szerint egy biztos: a két csatorna nem olvad össze. Az SBS és a CME fúziójáról hétfőn döntött a két társaság igazgatótanácsa. Az SBS nevet megőrző új társaság 18 televízió- és 12 rádióállomásban lesz érdekelt. A fúziót részvénycserével hajtják végre: két CME-részvényért egyet adnak az új társaság papírjaiból.

Közép- és Kelet Európában a CME-nek van több érdekeltsége. Ezek általában piacvezető pozíciót élveznek (lásd írásunkat a 18. oldalon), ám gazdaságilag csak a cseh Nova TV mondható egyértelműen sikeresnek. Magyarországon az SBS birtokolja a legnagyobb közönségrészesedéssel rendelkező TV2-t, míg a CME érdekeltsége, a kábeles-műholdas terjesztésű TV3 mindössze néhány százalékos nézettségre tudott szert tenni, s veszteségei miatt néhány hónappal ezelőtt tulajdonosai tőkeemelésre kényszerültek. Mint Pintér Dezsőtől megtudtuk, az SBS a TV2-nél szerzett kedvező gazdasági tapasztalatai miatt döntött a közép- és kelet-európai terjeszkedés mellett, s ezeket kívánja hasznosítani új csatornáinál is. Egyelőre nem tudni, mi lesz a TV3 sorsa, erről már azelőtt elkezdenek gondolkozni, hogy a tulajdonosok jóváhagynák az igazgatóság által eldöntött fúziót. A kilátásokról a TV3-nál nem kívántak nyilatkozni.

A TV3 fő értéke az a 10 ezer órányi filmkészlet, amelyet másfél éve mintegy 5 milliárd forintért vásároltak meg, s amelynek csak egy részét vetítették le eddig. Magát a csatornát azonban aligha érdemes megtartani, a kábeles-műholdas terjesztés ugyanis Magyarországon nem versenyképes a földi sugárzással. Az SBS-CME fúzió fordulatot hozhat abban a küzdelemben is, amelyet a frekvenciapályázaton vesztes Írisz TV fő tulajdonosaként vívott a CME az Országos Rádió és Televízió Testülettel. A Legfelsőbb Bíróság ítélete ugyan ettől még nem változik meg, de a médiahatóság könnyebben dönthet egy új pályázat kiírása mellett, ezen ugyanis már aligha vesz részt az SBS-be beolvadt CME, tehát egyetlen résztvevőként az RTL Klub biztos befutó lehetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik