Gazdaság

ANTENNA: FRISS TŐKE A RÉGI TULAJDONOSTÓL – Műsoron a távközlés

Úgy tűnik, elhárult az utolsó akadály az elől, hogy a korábban csak műsorszórással foglalkozó Antenna Hungária (AH) Rt. megvesse lábát a távközlési piacon. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-től kapott tőkeinjekció ugyanis kellő fedezetet teremt ahhoz, hogy a társaság állja a rá jutó részt az új DCS 1800-as szolgáltató kisebbségi részvényeseként.

Gyors árfolyam-erősödéssel köszöntette a piac a hírt, miszerint az ÁPV Rt. 333 százalékos árfolyamon emel tőkét az AH Rt.-ben. A névértéken 900 millió forintos tőkeemelés az április 26-i közgyűlésen realizálódik majd, és ezzel a vagyonkezelő részesedése 87,9 százalékra emelkedik. A befektetők öröme részben annak köszönhető, hogy a friss tőkeinjekció után a cég immár beléphet a mobiltelefon-piacra, részben pedig annak, hogy a vagyonkezelő az eddig bevett gyakorlattól eltérően nem névértéken, hanem kvázi piaci áron (a január-februári átlagárfolyamon) emelt tőkét.

A közelmúltban kiírt DCS 1800-as mobiltelefon-tenderen a feltételek szerint az új szolgáltatóban a Magyar Posta és az Antenna Hungária együttesen legalább 25 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerezhet. Mint László Géza, az AH Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, várhatóan ebből az övék 15 százalék lesz, de reményeik szerint később teljes egészében meg tudják majd szerezni a Magyar Posta csomagját is. Becslésük szerint egyébként az új társaság tíz év múlva mintegy 20 százalékos piaci részesedéssel bírhat (a mobil-lefedettséget akkorra 30-35 százalékosra becsülik). A projekt megvalósítási költségét 100 milliárd forintra taksálják, amelyből – 25 százalékos részesedést feltételezve – az AH Rt.-re 25 milliárd forint jutna. László Géza szerint ebből 10,5 milliárdot önerőből finanszíroznának, a többire pedig hitelt vennének fel. A saját forrásra az ÁPV Rt. mostani 3, és a jövő évre tervezett 3,5 milliárd forint értékű második lépcsőbeli tőkeemelése mellett a cash flow teremt majd fedezetet.

A részvények fundamentálisan egyébként továbbra is vonzóak; ezt bizonyítja az is, hogy árfolyamuk a múlt héten ismét átlépte a 4500 forintot. A közkézhányad minimális nagysága azonban egy nagyobb pénzügyi befektető számára mindenképpen riasztóan csekély, alig 6 milliárd forintnyi. (Ebből a szempontból egyébként az Antenna hasonló helyzetben van, mint az áramszolgáltatók – leszámítva a Démászt -, amelyek szintén alapvetően a csekély közkézhányad miatt nem keltik fel a nagyobb alapok érdeklődését.) Emiatt nyilvánvalóan az ÁPV Rt.-n kívüli jelenlegi részvényesek és a piac számára egyaránt az lenne a kedvező, ha a vagyonkezelő mellett (vagy esetleg helyette) mások is részt vehetnének a jövő évi jegyzésben. Az igazi áttörést azonban az állami tulajdoni részesedés drasztikus csökkenése hozhatná meg; ezzel kapcsolatban Papi Attila, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese csak annyit mondott: formálódóban van az Antenna Hungária privatizációs koncepciója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik