Gazdaság

PINI-BERUHÁZÁS KISKUNFÉLEGYHÁZÁN – Híznak a vágóhidak

Új sertésvágóhíd kezdi meg működését szeptemberben Kiskunfélegyházán. Az olasz Pini-csoport második magyar húsüzeme révén számottevően növekszik a már eddig is komoly feleslegektől szenvedő húsfeldolgozóipar kapacitása, ami tovább gyorsíthatja az ágazatban tapasztalható koncentrációs folyamatokat.

A kaposvári húsfeldolgozó tulajdonosa, az olasz Pini befektetői csoport – kétmilliárd forintos beruházással – a közép- és kelet-európai régió egyik legnagyobb vágóhídját építi és adja át a napokban Kiskunfélegyházán. Az új húsipari mamut egymillió sertés feldolgozására lesz alkalmas. A Pini Hungary Kft. már termelő, félmillió sertés vágására képes kaposvári kapacitásával együtt a magyarországi Pini-érdekeltségek a piac 15-18 százalékát uralják majd, és a hazai vágósertések negyedét dolgozzák fel.

A vágóhídkettős várható árbevétele 40 milliárd forintnál is több lesz. Ezzel tovább koncentrálódik az egyébként 45-50 százalékos kapacitásfeleslegtől szenvedő húsfeldolgozó-ipar. E folyamat szemlátomást felgyorsult az utóbbi években. Ezt példázza a Herzet megszerző Pick, vagy a bajai és pécsi feldolgozó egyesülésével létrejövő Délhús is. A növekedés gazdasági kényszer. A belső fogyasztás ugyanis évek óta – szinte a húsáremelkedések arányában – csökken. A versenyképes, gazdaságos termeléshez, a minőség javításához egyre nagyobb tőkebefektetésre van szükség.

A vágóhídi fejlesztéssel megnövekedett kereslet miatt egyre kurrensebbé válik a nyersanyag: a minőségi vágósertés, amellyel jól járnak a gazdák. (A Pini a Hungapig Kft.-vel közös márkázott sertéshúsprogramot indított, amelynek keretében szigorú technológiai felügyelettel hizlalt, 130-150 ezer minőségi vágósertést szállít az idén az integrátor a feldolgozónak.) A vágósertés iránti kereslet azonban amúgy is élénk volt, hiszen a kergemarhavész miatt az uniós kereskedők már malackorban magas áron felvásárolták a hízóalapanyagot a térségből (Figyelő, 1997/22. szám). A malacexport miatt eleve kevesebb és drágább a vágósertés. Jelenleg az EUROP minősítő rendszer szerint a legjobb E-osztályú vágnivalóért kilónként 270-280 forintot is adnak az átvevők. A jövő év elején minden bizonnyal már 300 forint fölé emelkedik a felvásárlási ár, a hentesboltban pedig a szebb karaj kilogrammja aligha lesz olcsóbb 800 forintnál. A Pini cégvezetőjének nyilatkozatai alapján azonban a kiskunfélegyházi feldolgozó elsősorban exportra fog termelni; csak termékei ötödét szánja a hazai piacra. A cég kaposvári feldolgozója termelése kétharmadát szintén exportálja. A piaci koncentráció folyamatában most alighanem ismét a Picken a sor, amely az első kudarc után sem tett le arról, hogy megszerezze a győri Ringát a privatizáció második menetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik