Tech

Videón a SpaceX hajtóművének robbanása

X / NSF
X / NSF

Kigyulladt a SpaceX egyik texasi tesztállomása, miután a vállalat legújabb hajtóműtesztje nem a várt módon zajlott le. Az esemény május 23-án történt, amikor a SpaceX mérnökei beindították a Raptor 2 nevű kísérleti hajtóműveket, írja a Gizmodo.

A NASASpaceflight beszámolója szerint a hajtóműben egy anomália lépett fel, ami szivárgást okozott, ez pedig a második hajtómű berobbanását eredményezte. A hajtómű még a tűz előtt leállt. Az esetről videó is készült:

A SpaceX a Raptor hajtóműveket használja, hogy útnak indítsa a jelenlegi legerősebb rakétát, a Starshipet. A szerkezet az indítórakétának, valamint az első fokozatnak biztosít tolóerőt. Az üzemanyag folyékony metán, illetve oxigén, és úgy tervezték, hogy a Holdra és a Marsra is el lehessen vele jutni.

A hírek szerint a két üzemanyag a szivárgás következtében összekeveredett, ez okozhatta a robbanást.

A SpaceX június 5-én indul útnak újra a Starshippel, hogy ezúttal a leváló indítórakéta landolását gyakorolja. A mostani baleset nem befolyásolja az indítás dátumát, mivel a Raptor 2-es hajtóművet egyelőre nem használják fel a repüléshez, csupán tesztelik. Bár a legutóbbi repülés sikeres volt, több kudarc is kötődik a Csillaghajóhoz.

Kapcsolódó
Hamarosan újra repülhet Elon Musk hatalmas rakétája
A Starship eddig három tesztrepülésen esett át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik