Belföld

Karsai Dániel már „vágja a centit”, megvan az ítélethirdetés időpontja

Szajki Bálint / 24.hu
Dr. Karsai Dániel, ALS izomsorvadásban szenvedő ügyvéd, alkotmányjogásszal készült interjú angyalföldi otthonában 2024. április 19-én.
Szajki Bálint / 24.hu
Dr. Karsai Dániel, ALS izomsorvadásban szenvedő ügyvéd, alkotmányjogásszal készült interjú angyalföldi otthonában 2024. április 19-én.

Újabb bejegyzéssel jelentkezett a saját Facebook-oldalán Karsai Dániel annak apropóján, hogy fontos levelet kapott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától.

Mint ismert, az alkotmányjogász tavaly szeptember végén jelentette be, hogy ALS-betegségben szenved. Mint írta, a betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, amely mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Az ügyvéd szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét. Magyarországon erre nincs jogi lehetőség, sőt arra sincs mód, hogy ebből a célból valaki külföldre távozzon, és ott fejezze be emberhez méltón az életét. Karsai ezért pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, beadványában azt kérte, kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát. A magyar kormány álláspontja szerint ugyanakkor az állam mérlegelési körébe tartozik, hogy biztosít-e, és, ha igen, milyen életvégi döntéseket az egyén számára, mert ez nem tartozik a magánszféra körébe. A perben november végén tartottak tárgyalást Strasbourgban, ahol a felek ismertették az álláspontjukat, és zárt körben szakértőket hallgattak meg, januárban pedig újabb észrevételeket tehettek. December elején Karsai a Momentummal közösen népszavazási kezdeményezést nyújtott be az aktív eutanázia engedélyezéséről, egészen pontosan arról, hogy módosítsák a büntető törvénykönyvnek az öngyilkosságban való közreműkődést szankcionáló szabályait, és a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedőknek segítséget nyújtókat ne büntessék.

Ha egyszer egy üzlet beindul, akkor beindul. Az Alkotmánybíróság most szerdán dönt a népszavazási ügyekben. De ami sokkal fontosabb, megjött az az e-mail Strasbourgból, amit már régóta várunk. Az ítélethirdetés napja: 2024. június 13, 10:00. Az ítéletet a bíróság honlapján való közzététellel hirdetik ki. Most mondanám, hogy megkezdődött a visszaszámlálás, de A három test probléma című scifiből megtanultam, hogy az nem jelent jót, úgyhogy inkább régimódian vágom a centit

– írja hétfői posztjában Karsai Dániel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik