Élet-Stílus

Az év dolgozójának választották, majd egy hónappal később kirúgták a 78 éves nőt

Shirley Noble végül több mint 28 millió forintnak megfelelő összeget kapott kárpótlásként.

Egy Columbusban lévő, nyugdíjasok ellátásával foglalkozó intézmény üzemeltetőjének 78 000 dollárt (kb. 28,3 millió forint) kell fizetnie egy korábbi recepciós munkatársának, amiért életkorára és fogyatékosságára hivatkozva kirúgták – írja a CBS.

Shirley Noble-t 2021-ben az év dolgozójának választották Covenant Wood Livingnél, egy hónappal később, 2022 februárjában viszont kirúgták.

Noble 14 évig dolgozott a Covenantnél, nem sokat hiányzott a munkahelyéről. 2022 elején vistont kétnapos kórházi kezelésre szorult, és mire visszatért, azt tapasztalta, hogy egy fiatal alkalmazott ül a helyén. Később a főnöke megkérdezte tőle, hogy biztos, hogy itt akar még dolgozni, nem akar-e elmenni nyaralni.

A nő azt válaszolta, hogy még olyan 2-3 évig tervez dolgozni, a munkáltatója viszont egy nappal később kirúgta. Noble szerint azért bocsátották el, mert úgy gondolták, hogy idős kora miatt már nem lenne már képes megfelelően ellátni a feladatait. Elmondása szerint a kórházi kezelést is felhozták aggályként.

A munkahelyi esélyegyenlőséget vizsgáló bizottság (Equal Employment Opportunity Commission) álláspontja szerint a nőt nem szabadott volna az életkora és a tényleges vagy vélt fogyatékossága miatt kirúgni, csakis a teljesítményét értékelhetik, ezért perre vitték az ügyet.

A keresetet februárban nyújtották be, a Covenant Woods viszont április 30-án már azt közölte, hogy üzemeltetője, a BrightSpace Senior Living kifizeti a nőnek a 78 ezer dolláros sérelmi díjat. Ebből 50 ezer dollár kártérítés, 28 ezer dollár pedig az elmaradt bére.

A jogsértést vagy a diszkriminációt azonban nem ismerték el, és hangsúlyozták, hogy ahogy eddig, a továbbiakban is betartják a munkaügyi törvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik