Élet-Stílus

Hogyan kerül kő, műanyag, rovar az élelmiszerekbe?

Volt, mikor golflabdák darabjait, denevért találtak az élelmiszerekben.

Újra és újra megjelennek olyan hírek, hogy visszahívnak egy terméket. Például volt, mikor

De nem csak Magyarországon, az Egyesült Államokban is történnek hasonlók, az AP cikke szerint az utóbbi hetekben volt rovaros brokkolis-sajtos leves, műanyagdarabkás fagyasztott csirkecsíkok és kődarabkás süti is, amit vissza kellett hívni.

Nem is kis mértékről van szó, idegen anyag miatt az USA-ban tavaly háromszor több terméket hívtak vissza, mint esetleges szalmonellafertőzöttség miatt.

De hogy kerülnek oda?

Műanyagdarabok általában a szállítószalag részei, a fa a raklapokról, a fém a gépekből. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) van egy kézikönyve, amiben az áll:

Gazdaságosan nem lehetséges olyan nyers termékeket termeszteni, betakarítani, feldolgozni, amelyek kockázatmentesek és a természetben előforduló és elkerülhetetlen hibáktól mentesek.

Az Egyesült Államokban a Mezőgazdasági Minisztérium és az FDA is arra kéri a vállalatokat, hogy haladéktalanul értesítsék őket, ha az élelmiszer potenciálisan olyan tárggyal szennyezett, amely károsíthatja a fogyasztókat (a csirkecsíkokban található műanyagra például azután derült fény, hogy valakinek szájsérülést okozott). Ezután döntik el a hatóságok, szükség van-e visszahívásra, de a bevallás Amerikában, a legtöbb esetben, önkéntes alapú. Igaz, egyre többször fordul elő – na, nem a hatóságok miatt, hanem – mert a cégek attól tartanak, pert akasztanak a nyakukba a sérülést szenvedett vásárlók.

Keith Belk, a Colorado Állami Egyetem munkatársa szerint az élelmiszerbiztonság helyzete sokat javult az elmúlt években az USA-ban, a nagy vállalatok röntgengépeket, fémdetektorokat és egyéb eszközöket használnak a nem kívánt tárgyak megtalálása érdekében.

Ennek ellenére még mindig vannak hiányosságok. Nagy port kavart, mikor 2021-ben szürke műanyagkesztyű-darabok miatt hívtak vissza 3000 kilónyi levest, vagy mikor 2022-ben rézhuzaldarabok miatt szedtek le az amerikai polcokról 2600 kiló húsos pitét.

Vannak olyan esetek is, amelyek még inkább meglepőek: 2017-ben történt, hogy golflabdadarabok miatt hívtak vissza rösztit, ahogy szintén ebben az évben döglött denevér miatt vontak be salátát. Utóbbi esetben két fogyasztót veszettség miatt kellett kezelni.

A szennyezettség általában csak nagyon kevés terméket érint, mégis inkább egy nagyobb halmazt hívnak vissza a gyártók a teljes biztonság érdekében

Az a helyzet, hogy soha nem lesz olyan, amikor nulla kockázattal jár majd egy élelmiszer elfogyasztása

– tette hozzá Belk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik