Élet-Stílus

Két kérdésből kiderül, fel kell-e mondanod a mukahelyeden

Dimitri Otis / Getty Images
Dimitri Otis / Getty Images
Időnként mindenki eljátszik a gondolattal, hogy otthagyja a munkahelyét és újat keres helyette. Egy pszichológus elmondja, mikor kellene tényleg megtenni.

Az életünk nagyrészt a munkahelyünk körül forog, így a munka alapjaiban határozza meg a lelkiállapotunkat és az egészségünket is.

Ha valaki nem a megfelelő helyen dolgozik, fel kell mondania és új állást kell keresnie. De vajon mikor jön el erre a megfelelő pillanat? Sir Cary Cooper, a Manchesteri Egyetem szervezetpszichológus professzora szerint, az embernek két kérdést kell megválaszolnia, hogy biztonsággal eldönthesse, eljött-e az ideje a váltásnak – írja a Mirror című brit bulvárlap.

A professzor azt mondja, az egyik kulcskérdés a főnök, aki alapjaiban határozza meg, hogy a beosztottjai hogy érzik magukat. Ha egy főnök mindent kontrolálni akar, folyamatosan szemmel akarja tartani az embereit, nem hagyja, hogy függetlenül végezhessék a dolgukat, az rossz jel. Cooper szerint, ha valakinek rossz a főnöke, azon kell elgondolkodnia, hogy mi történne, ha beszélne a főnökkel a problémáiról.

Hogyan reagálna a főnök, ha a saját szerepével kapcsolatos visszajelzést kapna egy beosztottjától?

Ha az ember úgy gondolja, a főnök egy ilyen visszajelzés alapján nem változtatna, akkor kell feltennie a második kérdést.

Lehetséges-e a munkahelyen belül váltani, például átmenni egy másik osztályra, ahol más a főnök?

Ha válasz nem, akkor ideje felmondani és új munkahelyet keresni.

„A rossz főnök egy gyilkos. Megbetegíti a beosztottjait, tönkreteszi az életüket, és a családjukat. Az ember senkivel sem tud harmonikus viszonyban lenni, ha folyton a főnöke miatt aggódik. A főnök-beosztott viszony alapjaiban határoz meg egy munkahelyet. A jó főnök motivál és jobb teljesítményre ösztönzi a beosztottjait, akik elégedettek magukkal. A rossz főnök beosztottjai szoronganak, rosszul érzik magukat és nincs önbecsülésük.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik